Srpski književni glasnik

:878 Српски Књижевни Гласник.

рањен баш у тренутку када је спремао велико наступање од Деркоса у бугарски леви бок, доживели би Бугари чаки ка"тастрофу. На Чаталџи било је и код Бугара гладовања, а косила их је и колера. Како су Бугари споро гонили износи се овај пример: при одступању после битке код Бургаса остало је Ш кору 6 батерија у блату, по које Муктар сутра дан шаље нешто коњице, два батаљона и 400 бивола, они их за 36 часова напора довлачи, а за све то време о Бугарима нема ни трага ни гласа (стр. 80).

Муктара приказује овај дневник као јунака, што се и види из описа како је' рањен. Други дан борбе на Чаталџи јури Муктар, рано ујутру, у магли, у пратњи само пет официра свога штаба (међу којима је и писац) и једног јединог ордонанса (!), у најпредњу линију. Падају куршуми. Сретају редифе које беже, враћају их натраг, пројуре у галопу испред њих, и ту набасају на бугарско одељење које их са 20 корака одстојања заспе куршумима. Пашу погоде два, два официра штаба су рањена, ордонанс погине, Муктара узнесе на леђима неки мали болесни војник, кога после љубе ђенерали који дочекују рањеног јунака. Војсци која има таквог ђенерала може се само честитати. Рећи ће се, може бити, да се није излагао било би боље, и шта је добио с његовим излагањемр -У војсци у којој су такве панике, у којој се виши официри морају тући да би вршили службу како треба, мора ђенерал да се излаже. Уз доказ јунаштва, овај догађај показује како се код Турака слабо извиђало и осигуравало, о чему, у осталом, има у овој књизи још примера.

Пошто су Бугари одбивени закључено је примирје, по мишљењу Хохвехтера, више по потреби Бугара него Турака. Писац је узео одсуство и отишао у Немачку, завршујући свој дневник са изјавом љубави за Турску. Видимо га где плови дивним Босфором, довикујући Турској свој последњи „ЈпзсћаПаћ“.

Додаћемо још овде на крају да су Турци, по Хохвехтеру, код Кир Килисе имали у борби свега четири армијска кора, а код Лиле Бургаса један више, који није управо ни учествовао. Према овоме, турска снага је била иста као према Србији, када се турској вардарској армији придодаду Арнаути. Каквог су квалитета биле трупе према Бугарима, видели смо напред.