Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И При КАЗИ. 379

Књига Хохвехтера чита се лако. Има лепих описа панике, колере, рањеничких невоља. То је једна је од до сада најзанимљивије написаних књига балканског рата, рађена, како се чини, доста објективно, па је треба прочитати, тим пре што говори о борбама о којима се код нас мало зна.

Књига је лепо штампана, има 4 карте бојишта у прилогу и 13 лепих слика у тексту. Преведена је већ и на француски. Изишла је у Берлину ове године, а цена јој је, у тврдом повезу, 5 марака. М. Пр.

ВА ОДЕ КОЈЕ.

КЊИЖЕВНОСТ.

„ЈАРАНИ“ — У збирци „Књиге Матице Српске“ (број 44) изишла је овећа приповетка Г. Светозара Ћоровића „Јарани“ (Нови Сад, 1913; 8, стр. 263). И ова приповетка посведочава сталан напредак у приповедачком раду Г. Ћоровића. Занимљиви садржином, добро саграђени као приповетка, управо као роман, „Јарани“ иду у најбоље књижевне производе Г. Ћоровића. К.

„СРБИ и БУГАРИ У Балканском РАТУ“. — Иначе обилна литература о Балканском Рату 1912 1913 обогаћена је једном новом нумером. Један од познатих публициста и политичара српских објавио је књигу под горњим насловом, која је у издању Геце Кона недавно изишла у Београду. Већи део књиге сачињавају прилози и четири раније објављена новинарска чланка, Цела књига има сасвим новинарски карактер, нема јединства у излагању, одвећ је неповезана. Поред тога писана је на брзу руку, обичним новинарским речником и сувише полемичким стилом. Од већег значаја и интереса је упоредан чланак: „Лиле-Бургас—Чаталџа и Куманово—Битољ— Драч“. Уз књигу иде и карта територије Старе Србије, Маћедоније и Албаније коју је освојила српска војска. Х.

ИСТ УДБЕ.

Џон Ловок, (1834 + 1913) — У 79 години живота, умро је један од највиђенијих представника науке у Енглеској, Џон Лобок, човек велики умом и карактером. Колико је Енглеска, која је тако богата великим и славним људима, ценила свога заслужног сина, најбољи је доказ у томе што му је дала лордовску титулу, и тиме је хтела да награди човека који је својим научним радовима унапредио науку. Као представник поли-