Srpski književni glasnik

894 Српски Књижевни Гласник.

је излазила и у шетњу, с њиме и са оцем похађала познанике, сијела, забаве. И ето, ради тога, завади се и са пријатељем. Поче га, из тамнице, грдити, проклињати. Поче му писати писма, поручивати. Овај, изненађен, пође да се објасне, да се разговоре, али га није хтио ни примити нити саслушати. Напошљетку му поручи да су и задње везе између њих попуцале, те да више не могу бити ни другови ни пријатељи. — Шта ли је ово... Шта хоће он од мене2.. Зар да ме од читава свијета одвоји» — узвикну она забринуто, осје- _ ћајући да ће, ако се настави тако, имати триста мука и не. пријатности с њиме. — Мли ћу кидати једном, или га потпуно смирити, припитомити !...

Чим су га пустили из тамнице, она учешћа шетње са пријатељем. Поче се извозити у колима, приређивати излете. Надала се и вјеровала је тврдо да, — ако је и мало воли, неће моћи издржати овај несносни инат и да ће, макар и љутит и распаљен, ипак јој дотрчати и отворити срце, исповједити се... Опет се преварила.. Мјесто да дође, врати се, приступи, он, из злобе или из освете, здружи се са Циганима и Циганкама, те са њима поче бјеснити, бекријати. Нарочито испред њезине куће пролазио је с њима, хотећи је, зар, потпуно понизити и обрукати.

— То ли му је љубав! —- повика она увријеђена и, "очајно ломећи прсте и рођено месо гребући оштрим ноктима, ишла је по кући, лутала, не знајући шта ће да ради и како да се очува и избави од бруке и срамоте. — Читаву свијету он хоће да покаже како су му и црне Циганке милије и пријатније од мене и како је, за љубав њима, сам одбацио мене!

Плакала је, ломила се, пиштала. Проклињала га и надала му се. На вратима, за отшкринутим канатом, по читаву ноћ чекала га. Излазила на улицу и, дрхћући од студени, пазила : стоји ли, гледа ли у прозоре 7... |

Напосљетку, након узалудног очекивања, плану, распали се:

— Ако је скрхао и сломио и љубав и све, — викну, — _ остало ми је још барем тијело... Оно вриједи и продаћу га _ другоме као што се и роба продаје, уз погодбу... М свак ће _ чути да сам /а прва оставила, одбацила њега, а не он мене! ..