Srpski književni glasnik

914 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

певач-уметник. Добра Изолда не ће битии добра Хо-хо-Сан. Електра никад добра Агата, ни Салома успела Сантуца. Јер тај певач нема способност да поштује уметност, и због тога је и не познаје. А тананост појединих стилских особина данас је толика, да је лотребан пун интелекат и солидно знање па да се постигне прави и жељени успех. Тиме располаже прави уметник, и за то данас не може бити говора о разноврсности репертоара правих уметника-певача.

Ја мислим да ћу поновити речи једне огромне већине наше интелигентне публике, ако кажем да је у томе погледу и наше Народно Позориште једна провинциална бина. Ми немамо у музичко-драмском делу нашег глумачког персонала, у декоративном стилу и у музичарском ансамблу ни ситнијих а потребних чињеница, а камо ли да се можемо похвалити _ успесима који не само да се граниче него да су потпуно у · границама горњег убеђења. Правда захтева, и ја то са наро. читим нагласком истичем, да се напомене да за то најмању кривицу сносе музичари који та питања решавају. Али признати се мора да се осећа воља да се донекле бар, и у томе правцу више уради. Та воља је нашем Народном Позоришту донела несумњиве користи. Да ли је та корист једнака са ко: ришћу коју је публика извукла, друго је питање о коме ће другом приликом бити речи; за сада је довољно констатовати да је корист од неговање музичко-драмске уметности за Позориште несумњива, и са тога разлога да је потребно уложити сву вољу да се васпостави равнотежа између користи и саме уметничке интерпретације која се публици пружа. Јер само узајамна корист имаће за резултат једну здраву основу за будући уметнички прогрес који добрим делом зависи и од предусретљивости нашег Народног Позоришта. А не може нам се спорити право да и јавно тражимо да се учини све да се до здраве основе дође, тим пре што ће онда и за саму установу бити још и више користи од неговања музичко: драмске уметности. |

Да је Управа Народног Позоришта стекла исто уверење које је горе изнесено види се из намере да ангажује Г-ђицу Марију Котнауер. Да ће Управа и даље још отићи можемо да верујемо, јер не може бити да не увиђа и за себе лично користи од тога рада. За сада се може потврдити да је избор који је учињен ангажманом Г-ђице Котнауер врло добар.