Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 547

У истом том питању демократска је странка од првог тренутка стајала делом на гледишту накнаде, делом на гледишту социалне правде. Обадва се нису могла измирити. И кад је споразум био свршен, он се, у демократској странци, могао допасти само једнима, не и другима. Једни су примили одмах споразум, али његовим примањем нису успели придобити симпатије бегова босанских; други су га одбијали, али тим одбијањем нису успели придобити симпатије кметова босанских. Кочећи се узајамно, ни једни ни други нису могли ићи једном циљу и водити једну политику: њиховом неуспеху узрок је неодређеност њиховог циља и неодређеност њихове “ политике. За једним неуспехом дошао је фатално и други. "Да би се спасло јединство. странке и вратиле симпатије у ' народу, споразум са муслиманима накнадно је условљен: ' исплатом инвалида, ратне одштете и реквизиција убаштинеEM земљишта у јужним крајевима на име оних који их обрађују, разним кредитима за помагање занатства, колонизације, Ги тако даље. Радикали су одбили да приме ма какве накнадне услове, запретили кризом, и демократи су их морали повући, уз писмену извину за њихово објављивање. Наравно, и инвалида, и ратна одштета, и помагање занатства, и друге сличне т тачке, остају у програму Владином у оној истој мери у којој "и пре писма Г. Давидовића.

| Словеначки посланици самостојне кметијске странке напу"стили су Земљораднички Клуб и пришли Влади. У Влади, они ће тренутно бити ближи демократима, оним на десном крилу, Ги у толико ће неуспех демократа у споразуму са муслиманима бити ублажен. Није, међутим, извесно да словеначки "посланици неће и даље еволуирати. Руковођени својим локалним интересима, они ће се и даље према њима управљати.

|| У Уставном Одбору пропале су историјске границе "области. Доследан себи, Народни Клуб је напустио демонстра| THBHO и Уставни Одбор и Београд. Али доследан себи, он ће "се и вратити и у Београд и у Уставотворну Скупштину. И "без њих, овом првом уставу нове државе наше обезбеђена је рилична квалификована већина. За њ ће гласати нови, појачани, Владин блок и, уз своје ограде, Земљораднички Клуб.

\ ПРИВРЕМЕНИ.