Srpski književni glasnik

__ Аграрна Реформа: Питање о Накнадама. 605

АГРАРНА РЕФОРМА.

ПИТАЊЕ О НАКНАДАМА.!

Како са питањем о раскидању кметских и: колонатских односа, тако и са питањем о подели великих поседа нераздвојно је скопчано и питање о накнади онима који се тиме лишавају досадашњих права и користи. Решење првих питања не да се управо ни замислити без ма каквог решења питања о накнади. Зато је потпуно разумљиво што преко тога питања није прешла ни једна уредба или наредба, којом би се покушало да регулише ма које питане из области раскидања кметских и колонатских односа или из области поделе великих _ поседа. Али је сасвим друго питање, да ли се је и како успело оно да реши досад.

Питање о накнади додирнуто је већ и у самој прокламацији од 24 децембра 1918. Из лако појмљивих разлога нашло се за потребно да се још онда досадашњим власнидима укинутих кметских и великих земљишних поседа стави у изглед „правична накнада“. То опште обећање прихватиле су затим као неоспорно основно начело Претходне Одредбе (од фебруара 1919), и покушале да му даду одређенији облик. Шта више, на том питању задржале су се оне сразмерно · дуже него и на једном другом питању.

Најпре је, у првом ставу чл. 3, којим се настављају одредбе о раскидању кметских односа, утврђено, да „досадашњи власници (аге) добијају за одузету земљу одшшпешу коју им гараншује држава“. А у другом ставу приписано је,

да ће се „посебним законом одредити висина одштете и начин "како ће се она исплатити“. Чак се „до даљне законодавне одредбе“ одлажу (по чл. 6) и „плаћања ануитета на темељу ранијег (факултативног) откупа кметовске земље“ (који је био извршен за време аустро-угарске владавине). По чл. 5, пак, до решења питања о одштети, даваће се досадашњим власницима, кад затраже, привремена рента размерно њиховом ' досадашњем дохотку од кметовских земаља“. Исте ове одредбе

1 Овај чланак написан је пре партијско-политичког договарања и погађања приликом ступања представника муслиманске странке у Владу, “крајем марта ове године. Постигнут споразум, међутим, ни у колико не умањује његову актуалност. На против, у њему ће читаоци наћи – разлоге за доношење што правилнијег суда о тој погодби.