Srpski književni glasnik

14 Српски Књижевни Гласник.

Никад обед није текао у бољем расположењу. Двојица од браће Сетубал, као и поручник Мондрагон, били су се борили за Француску пет година раније. Оливје пронађе да се у више махова, за време маршева и контрамаршева на Лоари, није нашао далеко од њих. Ни једне секунде није било речи о вилелеонској афери. Вина, о којима се Шарл де Сетубал био побринуо с крајњом пажњом, расипала су обиље симпатије. Оливје је питао Ксавија де Сетубала о појединостима живота на двору у Дирангу, од других је тражио обавештења о карлистичкој коњици и о могућности да се за време затишја лове дивокозе и црвене јаребице. Генерал Гамунди одобровољи се сам толико да стаде да прича неколико епизода из лова на Куби, где је сузбијао устанак пре но што је пристао опет уз карлистичку заставу.

— Ах, заврши он, очаран снисходљивом пажњом с којом га је Оливје био слушао, зашто не останете међу нама 7 Мајор де Сетубал могао би вам брзо послати из Диранга диплому за капетана у мојим хусарима... Тако би све било доведено у ред.

— Господине генерале, рече Оливје смешећи се, верујте да сам ја врло поласкан чашћу коју ми ви чините, и не кажем да једнога дана нећу бити у вашем табору. Али признајте да би било мало недостојно од моје стране кад бих примио тако брзо нешто што ми се нуди на силу. С друге стране, мени је по ћуди, из личних разлога, да се одазовем позиву мајора де Сетубала и да пођем са њим у Диранго. ·

— ја разумем ваше гледиште, рече генерал. Ја сам се ограничио да вам изразим једну жељу, која је жеља и свих оних што ме окружују. i

Посилни су били донели шампања. Гамунди нали једну чашу и пружи је Оливјеу. Сви официри били су се дигли у исти мах кад и њихов старешина.

— Очекујући шта ће бити, хоћете ли, рече генерал Г. де Пренесту, да нам дате доказа да више нисте кивни на краљевску војску и да пристанете да пијете са нама у здравље онога који симболише њене борбе и њене наде.

Оливје прихвати чашу поклонивши се.

— Част ми је, господо, рече Гамунди, да пијем у здравље Дон Карлоса Бурбонскога, нашег љубљеног краља, Карла УП, као и краљице Маргарите !