Srpski književni glasnik

КОЛУБАРСКА БИТКА.

О Колубарској битци створена је легенда да је њу добио командант Прве Армије војвода Ж. Мишић, који је био узео сву инициативу у своје руке, и ставио Врховну Команду у подређен положај. Ова легенда прихваћена је не само од наше дневне штампе, него и од наших часописа, па се чак и у Историји проф. Станоја Станојевића, за средње школе, тврди да је војвода Мишић потукао Аустријанце на Колубари. Сам ђенерал Стеван Хаџић, који је, за време Колубарске битке, био начелник штаба у Првој Армији, у своме некрологу војводи Мишићу објављеном недавно у овоме часопису, представља ствари тако, као да је војвода Мишић био тај који је одлучио да се бије Колубарска битка, јер је смео да прими сву одговорност за њу.

Ми нећемо да умањујемо заслуге војводе Мишића и његове Прве Армије, али налазимо да не треба умањивати заслуге ни других команданата и њихових армија, као ни заслуге Врховне Команде. Већ на први поглед, сваком стручњаку мора изгледати невероватно да је тако судбоносну битку као што је била Колубарска, могао одлучити један армијски командант, да је он после повукао за собом и све остале армијске команданте, и да је Врховна Команда остала прост гледалац његових операција. Овако нешто не да се ни замислити у модерним ратовима, где је командовање усредсређено код Врховне Команде у том степену, да ни најсјајнији командант једне армије не може играти никакву другу улогу до подређене. Нарочито се тако нешто не да ни замислити у нашој војсци, за време војводе Путника, који је руководио операције по чисто својим идејама и није био човек коме је неко други могао наметнути свој лични план.

Данас, када војводе Путника нема више међу живима, ја сам сматрао да је моја дужност да изнесем истину о Колубарској битци и истакнем рад Врховне Команде. ја сам био главни помагач војводе Путника за време Колубарске битке.