Srpski književni glasnik

28 Српски Књижевни Гласник.

План за ту битку израдио сам ја, по његовом наређењу и његовим упутствима. Он је тај план прегледао и одобрио. Према томе, када се данас тврди да је Колубарска битка добивена по једном плану који није израдила Врховна Команда него неко други, ја сам, у првом реду, позван да такву тврдњу оповргнем.

1. — ДОГАЂАЈИ КОЈИ СУ ПРЕТХОДИЛИ КОЛУБАРСКОЈ БИТЦИ.

Основна идеја Врховне Команде још од почетка наших операција са Аустро-Угарском била је ова: у почетку, ограничити се под притиском прилика на дефансиву, али чим се укаже згодна прилика, одмах прећи у контра-офансиву, свом силином и енергијом бацити се на непријатеља и тући га.

Овако је припремљена и изведена битка на Јадру крајем јула и првих дана месеца августа 1914.

И при поновном упаду непријатеља у нашу земљу, и за време дужега застоја у операцијама у Мачви, на Дрини, на Гучеву и Борањи, Врховна Команда, под притиском непријатеља, који је био и надмоћнији бројем и до потпуности опремљен и материално снабдевен, грчевито је држала цео наш фронт, не дајући непријатељу маха за даље продирање, а имајући стално у очима идеју: прелаз у офансиву свом снагом, чим ово прилике допусте. Али врло слаба и непотпуна материална опрема наше војске у то доба, рђаво време, за тим наша знатна слабост у артилерији, а нарочито врло велика оскудица у артилеријској муницији, која је у малим, управо незнатним количинама и постепено стизала из Париза морем, преко Солуна, није ово допуштала.

Непријатељ, располажући знатном бројном надмоћношћу, богатом материалном спремом, а нарочито многобројном артилеријом свих па и највећих калибара, и обилном муницијом, успео је, после дужега времена и огромних жртава сломити отпор наше заморене, рђаво одевене и обувене, као и непотпуно наоружане војске, и да је примора на повлачење.

Ово повлачење наше војске у октобру 1914 године извршено је на линију: Шабац— Цер пл. — Влашић пл. Рожањ пл. |

'! Ради боље и потпуније ориентације по овоме питању, читалац се

може послужити нашом или аустријском ђенералштабном картом, размера 1:75.000 или 1:200.000.