Srpski književni glasnik

618 Српски Књижевни Гласник.

стано „тајна“. Између физичког и физиолошког, и физиолошког и психолошког, у том смислу, постоји „неутрална зона“ коју не знамо. То исто важи и за психолошко-естетичко.

Уметнички Лепо је с оне стране реално лепог и ружног. Уметнички Лепо је уметнички преображено реално лепо и ружно као и онога што је равнодушно према квалитетима. лепог и ружног. Уметнички, — значи сензацију како ју је дух једнога уметника спровео кроз себе. Дух једнога уметника је несвесна способност појединца да, преко утиска и своје унутрашње организације, створи, у другоме материјалу, један израз. И утисак и организација су само инструменти: — утисак је гудало а организација резонатор — на којима тај невидљиви шранс свира своју мелодију.

Са једне виталистичке тачке гледишта, са зоолошког и: физиолошког становишта, могао би да се прими, као естетички принцип, психофизиолошки „принцип економије срестава или најмањег напора.“ Задовољство је примити и изразити један утисак са што мање напора и, обратно са што више напора, срестава и снаге. Што мањи утрошак: употребимо за један циљ, у толико је веће задовољство..

Али, уметнички, то није само тако. Примењен бол, у једном уметничком делу, даје естетички ефекат. Бол Ђакома Леопардија, изражен у песимизму и меланхолији његових лирских песама, као и бол Скарона, изражен у његовим комичним саставима, дају велики естетички ефекат. „Принцип најмањег напора“ ту не важи. Писац је имао велики бол, а ми велико задовољство: из његовог психолошког бола ми смо примили естетичко задовољство. Постоји, естетички,. „уживање у туђем болу“. То је један социјалан и, једновремено, естетички моменат, и он је у основи супротан психофизиолошком „принципу економије срестава или најмањег напора.“ Један бол, изражен уметнички, даје естетичко задовољство и, обратно, изражен неуметнички, бол; једно задо-· вољство пак, изражено неуметнички, даје бол и, обратно, поновно естетичко задовољство.

Психологија и естетика се ту не слажу. Један принцип психолошки не мора бити и естетички; и обратно. Не постоји паралекизам између тих двеју група. Генетички можемо да.