Srpski književni glasnik

. Економски Преглед. 77

плаћања у иностранству покрива и сама не берзи. То је увек био разлог код нас да се курсеви држе чврсто.

Пре неки дан објављено је скоро у свима листовима, како је Министарство Фининсија предузело мере за поправку динара. То је једно наређење, које је потекло из Генералног Инспектората, а тиче се трговине златним новцем. Ово је наређење један документ више, како се наредбама Министарства Финансија постижу супротна дејства од оних, која се желе постићи. Од како је то наређење саопштено, на Београдској Берзи не котира се више курс наполеодора! А колико се курс динара поправио, видели смо из предње статистике.

Главни је циљ тога наређења био да се спречи износ злата из земље и несавесна спекулација, а остављено је широко поље да се из земље износе долари, швајцарски франци и друге валуте које су еквиваленат злата. И зар Министарство не зна, да курс наполеондора стално зависило од курса долара и швајцарског франка и да је чек у то време био испод паритета 2

Државни буџет за 1921/22 годину још није готов, и са неизвесношћу се гледа, дали ће предвиђени дефицит износити _ једну или две милијарде. Онај министар финансија који нађе начина да извуче новац од сељака, из масе народа, тај ће решити проблем. Војводина није платила порез ни за 1919 годину, а у Мачви један добар домаћин сеоски признаје сам, да је пре рата продавао педесет товара пшенице да плати порез, а сада измири дужан порез са три товара пшенице. Докле је цена пшенице двадесет пута већа него пре рата, дотле је порез на земљиште остао исти. Тек сада је решено да се порез на принос земљишта три пут повећа.

Садашњем министру финансија припада заслуга, што је почео енергично и без много обзира да повећава приходе. Закон о таксама, са повећаном тарифом, треба да ступи на снагу 1 септембра, а тако исто повећани су ставови и код државне трошарине.

Ако се хоће да наш динар добије пристојан курс и да дође бар на висину на којој је био прошле године у ово доба, онда би требало отклонити све оне узроке који су дејствовали на неповољан курс, а наиме:

1) Реализовањем зајма на страни платити све подужице "државне, и за дуго спречити да се држава не појављује на берзама као купац страних девиза.

2) Забранити потпуно узоз луксузних артикала, и завести строгу контролу не само на граници, него и у земљи.

3) олакшати извоз побољшањем саобраћаја и укидањем свих извозних царина, које још постоје. Задржати осигурање валуте и обезбедити да се девизе, добијене од извоза, стављају првенствено увозној трговини на расположење.