Srpski književni glasnik

78 Српски Књижевни Гласник.

4) Рочна плаћања наших увозника у иностранству пролонгирати за дуже време, те избећи да се девизе купују и за измирење раније датих кредита. Ако је потребно, овде треба и држава да гарантује иностранству.

5) Да Народна Банка сваких 8 дана објављује редовно своје стање, а не да се стање новчаница у оптицају дознаје после месец дана.

6) Да се држава више не задужује код Народне Банке, већ да постепено плаћа дуг на тај начин, што ће завести строгу штедњу у издацима, а приходе знатно повећати и енергично их прибирати. У. томе поступати без милости и

без икаквих обзира. Н. СТАНАРЕВИЋ.

БЕЛЕШКЕ.

Народ. — (Сарајево, власник Д-р Никола Стојановић; Нова серија, год. 1) Око овога листа који је један од сасвим добро уређиваних недељних листова не само у Босни и Херцеговини него и у земљи, окупило се неколико сарадника. „Народа“ старе серије. У традицијама свога првога уредника Ристе Радуловића, данашњи „Народ“ покушава опет да окупи у једно све што је напредне и здраве интелигенције у Босни и Херцеговини, „Народ“ не знајући за три вере, за три имена, отвара очи заслепљеним националистима, сузбија паланачке идеје и схватање на задатке народа и његових вођа, указује на погрешке, и упућује на подизање народних маса. Актуалан, реалан, озбиљан, „Народ“ је за неколико месеца свога излажења постао нека врста регулатора и коректора јавнога мњења у Босни и Херцеговини. А објављујући да ће од сада излазити двапут недељно, па и сваки дан, „Народ“ показује да његов рад налази одзива ван Босне и Херцеговине.

Краљ Никола и предаја Ловћена. — (Књижара Г. Кона, 1921. стр. 31). Бивши аустријски војни изасланик у Црној Гори ппуковник Хупка, штампао је у Гешзсће5 Кеуџе, нека своја сећања о бив. Краљу Николи. На те успомене осврнуо се г. Св. М. Јакшић у ово! брошури да“ утврди неискрен рад његов у току 1914 и 1915 године. И 'ако пријатељска и у доброме смеру ова открића потпуковника Хупке, утврђују оно што се знало раније. Краљ Никола у вечитој игри за своје и за туђе, за ситно и за велико, потоњих година без осећања за стварност, губи и себе и цео свој владалачки дом. Један сјајан почетак, а један мрачан крај.