Srpski književni glasnik

Истина о Колубарској Битци. 49

јак теренски одсек, који непријатељу затвара пут у долину западне Мораве ка Чачку. Ако би загосподарио овим теренским одсеком, непријатељ би стратегијски избио у. долину западне Мораве, и створио себи врло угодан и поуздан наслон за даље операције. Ово је војвода Путник у своме телефонском разговору објашњавао Мишићу са нарочитим 0обзиром на општу ситуацију. Али, када је Мишић изложио Путнику рђаво морално стање код своје армије, које прети да узме шире размере, и када је због тога молио Путника за дозволу да армију што пре извуче из непосреднога додира с непријатељем, онда је и сам Путник, с погледом на ову кризу код 1 армије, морао дозволити Мишићу да се повуче уназад на нову одбранбену линију западно од Горњег Милановца. Та линија је, истина, била рђаво изабрана, али ју је · Врховна Команда после поправила. |

Дакле, ето у чему је била та „очајна и непредвиђена битка“ између два наша великана, из које је „на велику срећу по наш народ и земљу“ Мишић изишао као победилац.

Ш ДЕО.

У овоме делу се говори о припремама ! армије за офанзиву. И овај део је, као и сви остали, просто преписивање релација 1 армије, без икакве везе са питањем које се расправља. Кроз све релације 1 армије осећа се истицање |! армије на рачун свих осталих и о трошку Врховне Команде.

Ја ћу навести само неколико примера. На стр. 53, пуковник Г. Милосављевић казује како је ђенерал. Мишић 19 новембра од 8''> до 11 часова ноћу био на вечери у оперативноме одељењу штаба [1 армије, како је „ђенерал Мишић био за време вечере врло добро расположен, и смејао се прогнози за заказани напад, управо пророчанству неких сељака из околине Гор. Милановца, који су по знацима на плећки испеченога прасета утврдили, да непријатељ не може даље, и да ће наша војска ускоро бити победилац“.

На стр. 39 прича се како је 26 новембра по подне ђенерал Мишић употребио на обилазак своје фамилије и познаника сељака у Гор. Топлици, и разговарао се с њима. —

На стр. 56, пуковник Г. Милосављевић одређује ранг војводама Путнику и Мишићу: „Сјај фигуре иницијатора ђе-

4