Srpski književni glasnik

354 Српски Књижевни Гласник.

архитектонског стила и сликарство. После јелинских грађевина нема ништа веће и лепше на Балканском Полуосрву од ср ских задужбина средњега века.

Познато је како су утврђиване психичке особине јужних Словена, нарочито Срба, проучавањем народа на лицу места, затим и студијом духовнога рада интелигенције и свих појава јавнога живота. За тему о којој се бавимо, од значаја су ове констатације. Код Срба има у знатној мери проматрачкога дара, способности интуиције и фантазије, која, истина, није увек дисциплинисана.

Исте се особине јављају у хрватском делу народа који је са српским истоветан — осим извесних утицаја католичке цркве — у Далмацији, Босни с Херцеговином, Славонији и Хрватској, изузев донекле кајкавце познатих трију жупанија. Као да су код њих скучене поменуте стваралачке особине, бар док остану у својој покрајини, можда услед вековног потчињеног положаја и данашњих ситних економских прилика (у Загорју), а превлађује мекота, мека осећајност и сентименталност; у новије се време говори, не без разлога, о култури села и сељачкој узајамности кајкаваца.

Али су Хрвати као целина показали културних способности и културне питомине нарочито од првих десетина Х!Х века, од илирскога покрета. Показали су смисла и укуса за науку, књижевност и уметност. Југословенска Академија у Загребу унела је реда и плана у више знатних научних послова. То је једино поље на коме су Хрвати могли слободно или с највише слободе изразити своје особине. Њихов ће принос за јужнословенску цивилизацију бивати све знатнији.

Словенци, без раније снажне историје, представљају најмање традицијама оптерећен народни део јужних Словена. Могу бити рационалисти и јасно и трезвено утицати на наш заједнички развитак. То што су се као мало племе одржали пред силним немачким народом, значи да имају необично развијену особину етничке издржљивости и жилавости. Остале особине Словенаца могу се утврдити поглавито испитивањем народа, јер нису имали прилике да их развијају, у јавном животу и на различним пољима креације, осим у малој мери. И ако сам их проучавао у свима областима и пипао народни пулс, те студије нису завршене. Осим тога су Словенци, због