Srpski književni glasnik

390 Српски Књижевни Гласник.

вали ове јевтине девизе Министарства. Како сви обично мисле да ће ипак доћи на ред, увозници су често дуже чекали, пропуштали време, и обично, на крају крајева, кад пресуше ови јевтини извори стране валуте, куповали по скупљој цени и на отвореној новчаној пијаци. Установљење два девизна курса, берзанског и званичног, имало је за последицу да је још више колебљивости и несталности уношено у трговину.

О продаји девиза и валута коју од скора врши Министарство Финансија, треба одмах рећи да се не може подвести под интервенцију на берзи. Ова продаја битно се разликује од интервенције. Пре свега роба се износи постепено на берзу и ту продаје по дневном курсу. У главном се увек задовољавају потребе за девизама. С друге стране, циљ ове продаје страних валута није више обарање курсева, већ добијање динара. Динари су потребни да би се зајам могао трошити у одређене и намењене сврхе, пошто је већина кредита из зајма у динарима.

Из свега што је до сада изложено упада у очи нарочито да је влада овом важном проблему валуте прилазила само с времена на време, у часовима критичним, и то готово увек са погрешне стране. Проблем овај није никако схваћен онако како би то требало. У место да се наша трговинска и наша привредна политика постави на здраве основе и јасно одреди, налазило се у прошлости готово увек да је потребно валуту поправљати, као да једна разумна и одређена привредна политика не би сама решила цео тај проблем, који влада није никад видела, или није никад могла да види, све док јој појава скупоће није почела да задаје страх. Читав овај низ мера остао је без икаквих дужих или повољнијих последица. Динар се увек после њих налазио тачно онде где је и био кад су оне доношене. Једина промена која је после ових мера настајала, била је све већа и све скупља штета, од које је трnema првенствено наша трговина и целокупна привреда земље.

Као да је последњи час да се динар остави на миру, кад му већ до сада није поможено овим мерама, и да се главна пажња обрати на израђивање једне разборите и смишљене привредне политике, која би дала потребнога полета производњи и извозу. Тиме би и валутни проблем бео решен, јер би сви узроци слабе куповне моћи динара били уклоњени. Да се то постигне, потребне су радикалније и трајније мере од досадашњих.

ГРАД. П. КОЗОМАРИЋ.