Srpski književni glasnik

Омладинска Скупштина у Београду. "451

омладине чиновницима, који нису довољно личног поноса (!) и појма свог положаја имали, да сами без напомене својим разборитијим друговима следују. У исто време закраћено. је и учећој се младежи у скупове омладине одлазити“.

После овога да се вргтимо на горње главно питање: шта се десило да ствар омладинска узме овакав неочекиван правац 2 Десило сето да је Скупштина, као што знамо, изабрала себи за председника Јеврема Грујића, познатог првака либералног, који је, као негдашњи члан Великог Суда за криминална дела био осуђен и издржавао казну заточења у Карановцу. Влада је Грујића сматрала као противника „постојећег стања“, и као свога противника и непоправивог опозиционара. Грујић као либерал беше немио, и атак на Омладинску Скупштину беше у ствари атак на либерале, који су у Грујићу видели свога првака, и као таквога, са свом скупштином, хтели одликовати избором. На питање писца ових редова о том (у почетку 1902 године), Љуб. Кфевић, власник и уредник Србије, један од живих омладинаца, одговорио је: „Све је наступило због Грујића. На њега су попреко гледали, а ми смо га, опет, хтели рехабилитисати после онога шта је с њиме било, и то је целу ствар окренуло наопако“. — Избор Грујићев за председника Омладинске Скупштине сматрала је влада као демонстрацију правце управљену против ње; а она ауторитативна, а осетљива и ненаучена на демонстрације и отпор, у самом том факту без икаквих даљих околишења и разбора, сматрала је да јој је, ваљда, бачена рукавица, и одговори репресалијама бар према члановима омладине на које је она силом свог положаја могла утицати. „Где се о општем добру ради — каже се у истом броју Српских Новина од 8 августа, у „Београдским вестима“ — шу најмање Шреба да се износе личносши на среду, у толико мање, што је требало избегавати сваку демонстративну остентацију, која изазива мере, као што су оне, које на врху нашег листа саопштисмо“. Тако службени лист, прибележавајући даље: да су се они што су остали повукли у башту кнежеве пиваре, ту наставили рад, који су, са одлукама, печатали у листу Србији.

И доиста је Скупштина наставила — 7 августа — свој рад у пивари. Али, место одушевљења којим је почела, настало је огорчење; место примернога реда у почетку, настала је пометња.