Srpski književni glasnik

492 Српски Књижевни Гласник.

самом су сузе наврле и није могао даље! Како и не биг Све сами добри другови и пријатељи...

2. Радник: А како то да није и он апшен7 Сви су били, само он није!

1. Радник: Имао је срећу! Он није био оне ноћи у ар'сеналу! Они су држали сви заједно седницу до поноћи и тамо се посвађали, на тој седници! Он је хтео да се иде у штрајк, а они нису хтели!

3. Радник: Приповедао ми је Фране (он на „Републици“ ради) да је код оног кравала јучер Андреј сасуо њему грдних ствари у лице! Да је Јуда! Да је све продао и издао! И хтео је да га закоље! Ето му још и сада ране на глави!

Глас: Није то од Андреја! То су га солдати јутрос кун„даком, и да нисмо ми за времена стигли, били би га затукли!

1. Радник: Молим те, знадеш Андреја какав је био када би се запалио! Он је само тако лајао, а после опет ништа! А 'осим тога, јеси ли чуо Кристијана јутрос пред „Сидром“ 2 Пред свом оном полицијом и жандарима и солдатимаг Тако не лупа онај, мој драги, који се боји! Само је влас фалила, па је могла да потече крв! Али зна Кристијан што ради! Мудар је он! Прави политичар! Он ће ти се провући кроз иглу и извести своје! Ето! Други су си разбили главе, а он 'ето израдит ће нам повишицу! Није то мала ствар!

2. Радник: Добро је то и лепо је све то! Вели мени жена данас: „Стари! Ми немамо масти више до првога! А ако венац купим, из чега ћу зафриг цврсти7“ А ја велим 'баби: „Шути, жена! Док буде нас, и зафрига ће бити ! Како да не дам, када ми срце виче и плакао бих. Стар сам човек, а плакао бих као балаво дете, над свим овим! Бог мој! Какви „људи! Какви дивни људи! АД ето, пострељали их као псе! Шути, жена! Купи само венац, шта нам је до зафрига“! И купила баба венац, а ја бакљу, све скупа седамдесет и две круне! И није ми жао!

3. Радник: Мислим ја непрестано, откада се све то до'годило, и не да ми неки ђаво мира, и не могу да спавам, људи! Нешто би морало да се уради! Ето! Штрајкују машине и талијона, а наше је најбоље пострељало, само тако, и ми се не мичемо! Што је то, људи, то ја мислим!

Темпераменшан глас: Глупан! Види се да ниси био на фронти ! Зар ћемо ваљда на машиненгевере7 На, погледај си .их добро! Прештепају те као старе гаће на шиваћој машини!