Srpski književni glasnik

КУМАНОВСКА БИТКА“.

10 октобра“ ове године навршило се пуних десет година од онога дана када је 1912, у дводневној битци код Куманова 10 и 11 октобра, разбијена и сатрвена снага турске вардарске армије под командом Зеки паше, одређене за операције противу нас. У Кумановској битци, херојска српска војска достојно је прославила и високо уздигла име Србиново и српскога оружја; њоме су отворена врата у наше старе класичне земље Стару Србију и Маћедонију ; њоме је припомогнут пад Скопља, центра Старе Србије и престонице Душанове царевине, а затим је убрзо наступио и пад Велеса, Штипа, Прилепа и Битоља, где су у Битољској битци, у првим данима месеца новембра 1912, уништени и последњи остатци турске вардарске армије и завршен рат с Турском 1912 г.

Кумановска битка се не може овде стручно расправљати, али ћу ја покушати да дам једну популарну и концизну целину, засновану на аутентичним фактима, и да слушаоце упознам са предисторијом Кумановске битке, са њеним развојем у најглавнијим моментима, и са њеним великим последицама.

УЗРОЦИ РАТА.

Узроци рата с Турцима давнашњи су. Они се датирају још од Косовске битке 1389 г., када је дефинитивно пропало српско царство на Косову Пољу, када смо изгубили нашу народну самосталност и слободу и потпали под петвековно ропство, из кога смо се после многих и дугих надчовечанских мука и напора само једним малим делом ослободили у нашем 1 и'П Устанку 1804 и 1815 г. под Вождом Карађорђем и Кнезом Милошем.

Ратови с Турцима 1876, 1877 и 1878 г. имали су исту идеју: ослобођење наше браће под турским јармом, уједињење

! Предавање одржано на годишњем, свечаном скупу велике скупштине

Матице Српске у Новоме Саду, 8 новембра о. г. 2 Сви датуми у овом чланку су по старом календару.