Srpski književni glasnik

506 Српски Књижевни Гласник.

њевековним освајачким тежњама, већ је био носилац и представник једног још горега режима, који је био искључиво турски националан. Под овим режимом цео хришћански свет у опште није могао очекивати никакве наде на свој спас и своју слободу, већ се могао надати само највећем угњетавању и истребљењу.

Сем овога етничкога узрока за рат, појавили су се, нарочито последњих деценија, и узроци чисто економски. Србија је била опкољена са свих страна непријатељима, и немајући слободан излаз на море, она је у економском погледу била. у потпуној зависности од бивше Аустро-Угарске империје, нарочито после анексије Босне и Херцеговине, кала је била уништена свака нада Србије на излаз на Јадранско море. У оваквом несносном положају није се могло дуго остати, јер је за Србију било животно питање излазак на море за слободну трговину са светом и за њен потпуно самосталан и слободан економски развој. Није било другога излаза но на Солун, али је овај био у рукама турским, а о његовом освајању од Турака није се могло ни помислити, јер смо ми сами за ово били слаби и немоћни.

Али не само наши, но животни интереси и осталих балканских народа били су такође противу Турске. Према овоме сасвим је био природан један савез балканских држава противу Турске, а у првоме реду савез Србије и Бугарске, као две најјаче државе на Балкану.

У почетку је ишло тешко са споразумом са Бугарском, јер су нам међусобни интереси много изукрштани, а Бугари су мегаломани и жудни хегемоније на Балкану. Али временом главне диференције су биле постепено отклоњене и савез између нас и Бугара закључен.

Русија и Француска биле су непосредно заинтересоване стварањем Балканског Савеза, зато што је овај савез, сем Турске, био уперен и противу Аустро-Угарске, т.ј. противу Тројног Савеза. На случај рата Тројног Савеза са Антантом, знатан део снаге Тројног Савеза био би употребљен за Балкан, а овим би се много помогло француско-руском савезу.

Са знањем и настојавањем Русије, закључен је савез H3међу Србије и Бугарске за заједничку акцију противу Турске уговором од 29 фебруара 1912 г. Са Грчком и Црном Гором. закључен је споразум.