Srpski književni glasnik

Кумановска битка. : 507

На основу политичког уговора између нас и Бугара, закључена је убрзо и војна конвенција, а на основу ове закључени су и споразуми обостраних ђенералштабова (нашег и бугарског), у циљу каше заједничке војне кооперације, у првоме реду противу Турске, а потом и противу Аустро-Угарске.

МОБИЛИЗАЦИЈА И ПРИКУПЉАЊЕ НАШЕ ВОЈСКЕ НА ГРАНИЧНИ ФРОНТ ПРЕМА ТУРСКОЈ.

По узајамном споразуму између нас и Бугара, мобилизација се имала објавити једновремено код обеју страна 1 октобра 1912 г. Али пошто се било дознало да су ову нашу строгу заједничку тајну већ прокљувале Аустро-Угарска и Турска, и да нам је баш ради овога Турска узаптила у Солуну ратни материал који смо добијали из Француске (нову артиљерију и артиљеријску муницију), то на наваљивање Бугара да се мобилизација што пре објави, те да не би дипломатска акција централних сила ствар омела и дала јој други правац, а и да се Турцима не би дало времена за припрему, наша влада је пристала да се мобилизација објави што пре, ма да интендантске припреме за рат нису биле извршене, и она је објављена 17 септембра једновремено код нас и Бугара.

Мобилизација је код нас завршена за 7 дана правилнои потпуно. Одзив људства био је ван очекивања и сјајан. Све је са највећим одушевљењем и са песмом полетело у свети бој са вековним тиранином, и у команде је дошло више но што је то формацијом било прописано (придошли из иностранства).

Ма да је железничка мрежа у Србији слабо развијена и у правцу Ниш-Врање имали смо само једну просту пругу; и ма да путеви не беху ни довољни ни добри (најважнији услов за брзу концентрацију), ипак је поред свега овога наша концентрација на гранични фронт према Турској извршена тачно по ранијем прорачуну, и на начин који може послужити за пример. Ово су нам и непријатељи признали.

РАТНА ПОДЕЛА НАШЕ ВОЈСКЕ И ЊЕН СТРАТЕГИЈСКИ РАЗВОЈ НА ГРАНИЧНОМ ФРОНТУ.

Врховни Командант наше целокупне војске био је Њ. В. Краљ Петар 1. Начелник штаба Врховне Команде ђенерал Радомир Путник.

Према ратном и операцијском плану израђеном у споразуму са бугарским ђенералштабом, наша војска имала је да