Srpski književni glasnik

Кумановска битка. 509

За овај циљ наша 1, 1 и Ш Армија имале су да са граничног фронта концентрично наступају у правцу ка Овчем Пољу, где се замишљало да ће се наићи на главну турску снагу, одређену за операције на вардарском војишту према Србији. За овај циљ:

/ Армија као централна и најјача група имала је да про: дире правцем: Врање-Куманово-Овче Поље, у циљу напада на непријатеља где га нађе.

П Армија као левокрилна група имала је да продире правцем: Ћустендил-Овче Поље, у циљу напада непријатеља у бок и кооперације са 1 Армгјом.

/Ш Армија као деснокрилна група имала је прво да избије на Косово поље и заузме Приштину. После овога имала је да предузме концентричан покрет ка Овчем Пољу у циљу кооперације са 1 Армијом, и то: једном дивизијом П. позива (моравском) преко Качаника ка Скопљу; једном дивизијом ] позива (шумадијском) и самосталном Моравском бригадом 1 позива преко Гиљана и Карадага ка Куманову; а једну дивизију И позива у прво време имала је да остави у Приштини за организацију армијске позадине и за њено обезбеђивање.

Ибарска војска имала је задатак да заузме Нови Пазар и да обезбеђује десни бок Ш Армији.

Здружена Јаворска бригада, као крајње десно крило на- · шега операцијскога фронта, имала је задатак да овлада Санџаком, и да мотри на Босну.

Пошто смо ми са мобилизацијом и концентрацијом наше гојске на граничном фронту према Турској били готови много раније од Турака, то је наша Врховна Команда претпоставила да ће се главна турска снага морати концентровати даље од наше грапице, и по географској пластици земљишта, комуникацијској мрежи и важности појединих географских објекат, рачунала је да ће ова концентрација бити највероватније на Овчем Пољу.

МОБИЛИЗАЦИЈА, ПРИКУПЉАЊЕ И РАСПОРЕД ТУРСКЕ ВОЈСКЕ ПРЕМА. НАМА.

Мобилизација П турске армијске области са штабом у Солуну, која је била одређена за операције на западном делу Балканског Полуострва према Србији, Грчкој и Црној Гори, . није била извршена на време ни потпуно, јер је одзив ре- -·