Srpski književni glasnik

510 Српски Књижевни Гласник.

зервиста био рђав. Због овога је мобилизација трајала врло дуго. Овоме је био узрок турско сложено и скроз застарело уређење државе и војске, а нова младотурска организација војске, која је била савремена, по немачком обрасцу, и одговарала приликама, није била изведена. По прорачуну, П армијска област требала је у случају рата дати 29 дивизија (12 низамских и 17 редифских) и 3 коњичке бригаде. Међутим, она је у ствари дала само 9 низамских дивизија (по 3 у свакоме корпусу), 3 самосталне низамске дивизије (Скадар, Јањина, Кожане) и 6 редифских дивизија, свега 18 дивизија.

Али бројна јачина и ових дивизија подбацивала је од прописне формацијске јачине, због рђавога одзива резервиста, нарочито Арнаута.

Сем овога, попуна извесних јединица из П армијске области вршена је људством из Мале Азије, које се морало превозити морем до Солуна. Међутим, грчка флота је господарила Егејским морем, те је овај превоз био онемогућен.

За Кумановску битку противу нас била је употребљена ова турска снага:

5. корвус (Солун). Командант Кара Саид паша. 13. низамска дивизија. — Штипска редифска дивизија.

6. корпус (Битољ). Командант Џавид паша. 17. низамска дРВвИзИја. —Битољска редифска дивизија.

7. корпус (Скопље). Командант Фети паша. 19. низамска дивизија. — Скопљанска редифска дивизија. — Приштинска редифска дивизија. — Коњичка дивизија.

Ова снага је образовала Вардарску армију под командом Зеки паше. Штаб армије био је Велес.

Укупна јачина ове армије износила је око 60.000 људи и 150 топова. Али овоме броју треба додати и неколико хиљада Арнаута; њихов тачан број није познат.

Главни Командант који је руковао операцијама према Србији, Црној Гори и Грчкој, био је Али Риза, са штабом у Солуну.

Концентрација турске војске морала се предузети пре „завршене мобилизације, услед чега су јединице биле са смањеним саставом. Она је извршена делом железницом СолунВелес, а највећим делом сувим.

7. корпус био је прикупљен на положајима северно од Куманова и одбраном имао је да обезбеди потребно време за прикупљање 5. и 6. корпуса за битку на кумановском бојишту.