Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 551

градским парламентарним круговима, Хрватски Блок је послао у Београд као своје званичне пуномоћнике, прво Г. Г. Предавца, Дринковића и Крњевића, а затим и Г. Шурмина. Ови изасланици Блока дошли су у Београду у додир са групом Г. Давидовића, са Г.. Протићем и са свима опозиционим странкама: земљорадницима, Југословенским Клубом, муслиманима Д-ра Спахе, социалистима и републиканцима.

Пријем на који су пуномоћници Блока наишли у Београду био је повољан; политичка ситуација коју су затекли још повољнија. Коалиција између радикалг и демократа дотрајава; односи између десничара и левичара у демократском клубу све више се заоштравају; Влада Г. Пашића једва се одржава на власти; опозиција је охрабрена изгледима на скоре промене у Влади. Осетило се одмах да би Хрватски Блок својим ступањем у парламентарну акцију постао пресудан чинилац и у обарању Владе Г. Пашића, и у стварању нових политичких комбинација које би је могле заменити.

На основу свих ових разговора вођених и у Загребу и у Београду, пленум Хрватског Блога донео је 25 новембра закључак да Хрватски Блок престане са бојкотовањем Народне Скупштине и сарађује у парламентарном раду. Али је тај закључак за сада само начелан. Хоће ли Хрватски Блок, и када, прићи његовом извршењу, не може се још са сигурношћу предвидети. Ипак напори учињени са српске стране да се радикалност Хрватског Блока ублажи, донели су већ стварних резултата. Прво. Хрватски Блок избацио је из своје средине франковце и објавио им борбу као „народним њиздајицама“. Тиме су у исто време односи између Срба и Хрвата постали јаснији: на једној страни имамо Хрвате који желе споразум са Србима, на другој оне који га ни под којим условом не желе. Друго: у спору између Срба и Хрвата, оно што је било опасно, то је став непомирљивог непризнавања заједничке државе који је Хрватски Блок био заузео. Сада, пошто је једном Хрватски Блок тај став напустио, и доказао да недолазак у Парламент за Хрвате није питање програма него питање тактике, први услов за решавање српско-хрватског

спора је остварен. ПРИВРЕМЕНИ.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Данко Анђелиновић: Лашице. Пјесме. Хрватски Штампарски Завод Д. Д. у Загребу.

У првој својој књизи песама Галебови, којој је пред-

говор написао Г. Иво. Војновић, Г. Анђелиновић је био још

под разним утицајима, а нарочито под утицајем Назоровог хедонизма и пантеизма. Његове песме имале су, уз то, још