Srpski književni glasnik

Голгота. 7 g | 567

А млади Половина се грчевито стегао о метални наслон железничких степеница и стење под притиском ратних другова који хоће да искоче, и очи су му се укочиле у ужасу, као никад до сад, и његове снаге бивају све слабије, његов физички отпор млитави, у мозгу се разраста магла, и мрак се увлачи у зенице. Отима се, виче, кричи нагон животни, мисао нека бранилачка супротставља се мислима оних што се наваљују на његова леђа, али шавови телесни попуштају, расипа се организам као некохетичне мекиње, и зија пред њим провалија узљуљана преко које ужурбано и устрашено трче железнички точкови. Стаће! Неће стати! Педесет корака до станице! Ту је око скретнице! Па крај!

А железница хукги, у напону једном лудом, срља ужарена пећ локомотиве и пишти сирена промукло. Поздрави се неки разлежу, пијана дрека, одушевљени поклици. Преокрет је! Слобода!

Па врисак. Младог Половину као да је неко усијаним бичем ударио посред кичме, и као да му је џелат изненада ослепеле очи притиснуо да не искоче из личних јабучица, и мрак за тренутак у мозгу, кркљање кратко, па мир. Попустиле су његове шаке, метални наслон се исклизнуо из згрчених прстију, за њим је нешто лупило као да је неко искочио, а он се занијао, посрнуо и звизнуо некуд у црну провалију, између точкова што срљају узбескело, и огњевит некакав ваљак прешао је преко његове утробе да су му крваво прсла сва црева као паучина.

БОРИВОЈЕ ЈЕВТИЋ.

ГОЛГОТА. ДРАМА У ПЕТ ЧИНОВА.

У Акт. (Крај.)

Кристијанов стан. Жена Кристијанова мора да је побожна, јер су по вазама позатицане маслинове гране од цветне недеље, а стене пренатрпане светим сликама, мадонама, голготама, анђелима и порцеланским шкропионицама. По ормарима садрени свеци омотани флоровима и велико црно распело.

Дечја постељица метална, зелено обојадисана, са маковим цветом. Брачне постеље у позадини распремљене. Шарене перине. Ноћна светиљка у црвеној чаши једино осветљује. У постељи дечјој мали болесник, а до њега Кристијанова жена. Види се како се мучи са сном. Касна ноћ Негде ура иза зидова одбија три кварта. Дуга станка. Дете бунца нешто у грозници. Мати