Srpski narod
Поврћа има довољно, али су цене још високе Благодарећи енергичним мерама Београдске општине и других контролних установа, политици цена Комесаријата за цене и иаднице као и контроли саме публике, о чему смо ми дали пример кзко треба поступати, сваковрсно поврће и воће на београдским пијацама може се добити без чекања. Ово се има пригшсати одлуци Комесаријата аа цене 'и наднице да се цене поврћу слободно формирају, а пошто је род ове године био изванредан, то се може очекивати да ће цене поступно све више падати. ( Мора се признати да су за оада цене још врло високе раном поврћу и неприступачне једном великом делу београдског грађанства. У очекивању да ће цене пасти природним путем услед довољног довоза и спречене шпекулације, дужност је надлежних фактора да предузму и са своје стране потребне мере да убрзају тај процес да би већи део београдског Ј-рађанства, нарочито чиновничке породице са великим бројем деце, могле да побољшају своју исхрану после зимске исхране. Борба против црне берзе у Фракцуској
Јављају из Вишија да је у својој изјави преко радиа, шеф вла де г. Лавал поново подвукао да један од узрока, ако не главни, који омета снабдевање наше земље, јесте црна берза. Свако лице, које прикрива *рационирану робу са намером да је лрода на црној берзи непријатељ је народа. Сваки онај ко покуша да дође до већег дела производа од онога, који му припада, рђав је Француз, јер пориче права заједнице". Да би одмах спровео у дело ова средства и проширио борбу против црне берзе шеф француске владе је, приликом свог по* следњег пута у Париз, сазвао седницу свих претставника привредних, финансиских и полициских власти. Шеш владе је, приликом ове седнице, узео у расматрање све предлоге које су му поднели разни службени органи и донео извесне одлуке. Службене новине објавиле су неколико уредби, које конкретно објашњавају горе напоменута решења и која појачавају законска дејства и прописе који се односе на послове казне и административне конфискације односећи се на законске прекршаје о ценама и о прописима за снабдевање. ! Налазимо се,.према томе, пред 'једном новом кодификацијом привредне контроле која је сажетија и рационалнија. Чиновници којима је дужност да обез беде, спроведу ову контролу имаће'у будуће врло прецизна обавештења о природи и обиму своје дужности. Осим тога, административне власти имаће на расположењу бржа средства и ефикаснхје оруђе за обезбеду енергичног угушивања црне бер . зе у свим њеним видовима, и да би тиме омогућили привредној контроли боље резултате. Према једном мање општем плану, али који је нарочито при вукао пажњу владе, јер је било у : питању угушивање црне берзе у једном од њених најгорих и најшкодљивијих облика, донете су друге мере приликом те исте седнице. Оне се односе на ресторане, и сувише још многобројне, који и поред поновљених ревизија и строгих казни, И даље продужују у том погледу без икаквих обзира на Лостојеће привредне прописе. Шеф вдаде, решен да по сваку
цену оконча са овим злоупотребама ,донео је следеће мере које су одмах достављене префектима: 1) сваки ресторатер, који буде ухваћен у кривици при првом тежем прекршају (нередовно издавање меса дупли јеловник, очигледно претерана цена итд.) биће кажњен одмах затварањем ресторана најмање за три месеца. У случају поновног преступа, казна затварања локала одређује се најмање за годину дана, уз забрану обављања посла. Осим тога, а у најтежим случајевима: биће примењено интернирање. У случају затварања, сав инвентар локала биће стављен бесплатно на расположење хуманим и социјалним друштвима. Сваки покушај противљерћа контролној служби повлачиће за собом затварање локала за две године, дефинитивну забрану обављања професије и интернирање сопственика или одговорног закупца. I 2) Сви клијенти који су на храни у неком ресторану у коме се очигледно дешавају тешки прекршаји, мораће, приликом контроле, да се легитимишу и биће кажњени казнама које ће бити равне најмање петострукој цени поручених или послужених јела, противно прописима власти, а њихова имена и адресе биће изнете на јавност. Потребно је додати да влада, пре свега хоће, да зада ударац и то немилосрдан ударац, срамној шпекулацији која се спрово ди на штету заједнице ,и помо-^ ћу које они, које је претседник Лавал обележио као „народне непријатеље", стварају скандалозне имовине.
ПИЉАРИ НАСРАМНОМ СТУБУ Има људи код којих ни поновљене казне ништа не помажу да би се држали привредних одредаба. Од стране надлежних власти неколико трговаца поврћем који су већ раније били кажњени сада су поново због огрешења о законе и одредбе кажњени и затварањем радњи. Способни за рад упућени су, осим тога, на шестомесечни принудни рад у логор на Бањици. Тамо могу размишљати о томе да ли њихов позив служи једино личиом богаћењу или снабдевању београдског становништва поврћем и воћем. Тако еу кажњени следећи пиљари и пиљарице: Владимир Стојаиовић, Пашићева 12; СтоЈана Вукобратовић Маневић, Бајлонов трг: Стојан Шиљановић, Светосавска 29; Милан Ђорђевић, Таковска 55; Спасија Мицка Петровића, Каленићево гувно; Јован Дрпа, Зелени венац; Илић Константин, Во.јводе Гли гора бр. 48; Марко Иветић, Војводе Степе 56; Бранко Ђорђевић, Радничка бр. 21; Настас Маневић, Бајлонов трг и Стојан Боранић, Гетеова 30.
ШТА ЈЕ ЛОТРЕБНО ЗА ПРАВИЛНУ ИСХРАНУ
Примена дрвеног гаса у Србији На позив немач-ких власти отпутовала је за Беч делетација претставника наших власти у ци љу упознавања са применом дрвеног гаса као погонског сретства за моторна возила. Међу делегатима налззе се претставници Ми"истарства саобраћаја, Министарства грађевина, Управе државних монопола и Београдске општине. Наши претставници, после осмодневног боравка у Бечу, отишли су у Винернојштат у циљу разгледања фабрике гасних генератора. • Од свих сретстава до сада употребљених за погон мотора дрвени гас је дао најбоље резултате. Он нарочито долази у обзир у земљама које располажу са довољним количинама дрвета, као што је случај у Србији. СРПСКИ РДДНИЦИ НАС Д0СТ0ЈН0 РЕПРЕЗЕНТУЈУ
Да би човек унео у организам оно што му је потребно за одржгње живота и здравља, јело мора бити тако комбин >вано, да њиме добије потребне ко личине беланчевине, масти, угље них хидрата, минералних соли и витамина. Односно, да би човех одржао живот, потребно је ул'ти у организам одређене количине хране, које производе 1.0треба« број калорија. Нормалан човек под редовним условима живота и рада троши просечно дневно око 2.800 калорија, које треба произвести помоћу исхране. Беланчевине су организму неопходне. Нзих има више у намирницама животињског, него ли биљног порекла. Сматра се да потребна количииа беланчевина износи дневно 1 грам на 1 килограм телесне тежине. Организам про<сечно губи дневно 20 до 30 грама беланчевина, те 6и то био онгј најмањи минимум, без кога организам не би уопште могао да се одржи. Највише беланчевина садрже месо, млеко и јаја. Угљени хидрати дају главни извор енергије нашим мишићима. Сматра се да је човеку потребно дневно просечно 400 до 500 грама угљених хидрата. Њих има највише у житарицама и воћу. МАСТ И СО Маст је такође извор енергије у нашем организму, а по својој калоричној вредности заузима прво место међу животним намирницама. Масноће и угљени хидрати (тј. разне врсте шећера) могу донекле да се међусобно замењују и допуњују. Постоје масти биљног и животињског порекла. Занимљиво је, да више масноће сгдрже биљне масти. Тако на пример масЛиново уље има 90°/о масноће, а масло око 80°/о. Масни сирови садрже око 25°/о масноће, а јаја 13°/о. Минералне соли су неопходно потребне за одржавање потребне реакције крви и других сокова. Кухињска со игра врло важну улогу у нашем организму, који излучује дневно око 25 грама соли. За изграђивање ткива у растењу, дакле код деце, потреба.н је калцијум, а за изграђивање крвних зрнаца гвожђе. Млеко и сир садрже доста кречних соли, а месо и јаја имају доста гвожђа. 1 ВИТАМИНИ На.јзад, за правилно функционисање организма од неопходне
Наши радници на раду у Бечу играли су футбала са холандским радницима и победили их. На слици моменат кад наши играчи жилаво »наваљујуа на противнички гол. (Го(о: О. 'Аеу)
су важности витамини, састојци у људској исхрани које је наука открила тек пре 30 година. Услед недостатка витамина развијг.ју се разне, често пута тешке болести, које могу чак проузроковати смрт. Витамин А неопходан је за ра стење, дакле на првом месту деци. Његов недостатак изазива поремећаје вида и смањује отпорност против инфекције. Најмања потребна количина износи 1 милиграм дневно. Највише га има у шаргарепи, затим у маслу, лоју, млеку, рибљем уљу, џигерици, жуманџету, спанаћу и зеленој салати. Справља се и синтетички ,тако да се може и у препаратима уносити у организам. Витзмин Б дели се на Б један и Б два. Недостатак витамина Б један изазива неуралгију, ишијас, губитак апетита и поремећаје у промету упљених хидрата. Налази се у млеку, жуманцету, џигерици, бубрезима, пивском квасцу, кукурузу и зоби. Најмања потребна количина је дневно пола милиграма!. Справља се и синтетички. Недостатак витамина Б два проузрокује тешку болест пелагру. Налази се у џигерици и пив ском квасцу. Најмања потребнз количина је два милиграма дчев но. Справља се и синтетички. НАЈПОТРЕБНИЈИ ВИТАМИН Ц Организам за правилно и здра во функг№онисање тражи највеНе количикс витамина Ц. Да <е не би по 1*пвио његов недостатак, потребно је уносити у организам 20 до 50 милиграма дневно. Он спречава развијање, па чак и лечи опасну болест скорбут. Има га највише у лимину, поморанџи, парадајзу, кромпиру и спанаћу, а У највгћој мери у пзприци. У женском млеку налази се у количини од 4 до 7 милиграма, а у крављем млеку од пола до 2 милиграма. Производи се и синтетички. Витамин Д нафочито је важан з" децу. Његов недостатак има зл последицу. поремећаје у промету минералних састојака у ор* ганизму, а код деце настаје тешко оболење рахитиса или енглеске болести. Највише га имз у рибљем уљу, затим у маслу и млеку. Деци је неопходно пс> требно бар 0,01 грама дневно. Добија '•е и синтетичким пут;ем, а зимско зрачење деце ултрзвиолетним зрацима врло је пре^ поручљиво. Витамин Е изгледа да је неопходан за растење и за распло ђавање. Констатовано је да се при недостатку овог витамина у. храни мишева и пацова смањуЈе њихова плодност. Налази се у, рибљем уљу, сладу и многим биљкама, а у мањим количинама у говеђем месу и жуманцету. У последње време откривена су још 2 витамина, Н и Р, али њихова улога није још довољно испитана. У идућем броју изнећемо једну занимљиву шетњу кроз београдске кујне и пијаце у вези са данашњом иСхраном, њеном вредношћу и практичном применом .