Srpski pčelar
који има асептичну и антисептичну снагу. Кад дакле отров пчелињи има асептичну снагу (т. ј. он не да, он стаје на пут да гљивице и бациле у меду нађу повољна мјеста, где би се могли размножавати и мед у трухлеж претварати), онда мед, у којем има отрова, мора бити љековит, јер ће нам уста, грло г желудац десинФиковати, он не ће дати својом асептичном снагом да гљивице или бацили приону ондје гдје је пр.ије мало мед прошао. Зато кад влада диФтеритис, треба јести меда, који ће својом асептичном снагом стајати на пут гљивицама, да не приону у грлу. Зато наш српски народ сваку рану превија медом и мелем прави од меда, јер мед има асентичну снагу и не да да се рана отрује гљивицама и под њима брзо се и заљечава. Мед има и антисептичну снагу т. ј. он угушује гљивице, ако се нијесу већ у великој мјери размножиле, и добру услугу чини при запаљењима и катарима у грлу. Свакако његова љековитост лежи у асептичној снази, а већ мање у анти • септичној. Али љековитост меда лежи и у његовим етерским зеити нима, који се састоје из најплеменитијих сокова из различитих биљака. Ти етерски зеитини у меду чине мед љековитим, утјечу на брзо сваривање, држе желудац у реду и отклањају болести којекакве у њему, особито кријепе блиједе и који немају доста крви а чине мед особитом храном. која даје топлину тијелу и полупире дисање. Особито скроФулезни наћи ће у меду особиту храну, која ће подизати и кријепити тијело њихово. За такове и које имају сушицу нема специФичнога лијека ни у медицинн. И лијечници препоручују таковима добру храну, чист и свјеж ваздух. Па таковима служи мед ако не као антисентично средство, а оно као особита храна, која ствара топлину у тијелу и подиже животну снагу у њему. Ти слаби болесници особито требају топлине, а налазе је у меду, који је угљени хидрат и који испоређују са пећи, која даје особиту топлину у тијелу. Какву снагу има мед као храна види се отуда што се све туристе у Швајцарској прије него што ће да се пењу по брдима Алпима, наједу добро меда са хљебом и та их храна држи у снази, чини их издржљивим и лаким. То је што смо имали да кажемо уопће о меду као храни и лијеку. Главни уредник.
129