Srpski pčelar
ну, а код других кошница не треба више ништа. У осталом горе је лако узимити, главно је унутри. С тим се јастучићем ни пчеле никад не гљече, као н. пр. што се морају пригњечити са сламом или маховином, ако их имаде иза даске као што обично бива код американке, јер се у њој не сме даска иза саћа никад направити управо толика, колики је унутрашњи простор кошнипе, јер забрекне. Испред овог јастучића се и пчеле склањају унутра, те се не гњече. Откад сам видео и научио, како се праве ови јастучићи много ми је пријатнији рад око узимљавања, јер док длан о длан удариш, кошница је узимљена, у пролеће опет лак рад, јер уклониш га, па је кошница изимљена. Држим, да су ове године већ сви пчелари узимили своје кошнице, али бих им савстовао, да на зиму спреме оваких сламњих јастучпћа, колико ће пм на годину требати, а уверен сам, да ће се спријатељити с њима. Осск. _ А. Ж.
Вино од меда.
Сада је време бербе и да су она стара, славна времена, када је било грожђа, моста и вина у изобиљу, ко би и помишљао на то, да прави вина од меда. Ал та су времена прошла и рекао бих, да се никад више повратити неће. Када је ударила Филоксера у вршачке винограде. вршачки Немци,. који дотле живеше од 2—3 ланца винограда као богаташи, постадоше просјаци и многи одоше у Америку. На брзо синула им нова нада. Када се зачу за американску подлогу као за нешто истрајно, која Филоксери одолева, вршачке банке позајмише хиљадама хиљада и вршачка се Кула зазелени као никада дотле. И лоза је једра, снажна, али, али, грожђа нема. Има G, 8 и 16 година випоградима и ти најстарији тек родише 3 пута обилно. а после ништа. А то је мало, да се скупи раденици само плаћају, а за интерес и не доетиже. Умеју лозу да подигну, али не умејд да је натерају да родв. Резао високо или ниско, у јесеп или у пролеће, ништа не помаже. Па тако је свуда то. И тако ми још врло оскудевамо п у грожђу п у вину оригиналном. А када ће тек настунити време, када ће бити вино и јсфтино и добро?!
Љубомир Јовановић-
26