Srpski pčelar

Мед циједе за кућу за лијек, остало продају врло јеФтино (18 новч. кгр.l као кљук. Восак тоне на ватри. Воштину испирају и нраве шербет. Морам ипак споменути да сс у најновије врпјеме опажа, као неко живље занимање (за то) варочито међу учитељством, за пчеларство. Говоре да ће од сад и од више стране око тог боље настојати. Боже дај да то доживимо, па ћемо видјети

Тешо Гутеша учитељ, пчелар.

Одговори.

11. н. г. Т. Гутеша учптељ Могорпћ. 1. Ситне жуте бубице којо сте опазили иа пчелама јесу пчелиње ушп (Braula саеса) као што сте и сами мислили. Треба често чистпти патосе у кошницама јер се тамо расплођавају те уши. 2 . Црв пчелињп хране радилице трећега дана од како се пзлегао рђом а то је цветни прашак препариран пчелињом пљувачком и медом; а трутовски црв за дан доцније хране истом храном а уз то додају и нешто млеча. 3. Пчеле уносе воду у првом свом желупу у којем и мед уносе. Воду нпкада не истоварују у саће. Матица воду не пије као ни трут нж радилице јер је довољна она колпчпна коју пмају у храпп (млечу, меду). 4. Кад пчеле у роју од впше матица једну одаберу да ли пре њезина оплођења илп после не може се тачно одредити, јер често се млада матица оплоди онда кад с ројем излети. 5. Пма кошница које се не роје, мпслп се да је узрок матпца, која ретко раснлођава трутове. 6 Уз овај број принашамо ценовник г. Јоспма Живановпћа, у њему ћете наћп новију нашу пчеларску литературу, коју вам препоручујемо. Прпмите пчеларскп поздрав Одговорни уредник.

116

Власници Јован Живановић и Иван Маширевић. Претилата, огласи, рекламације, рукописи и све што се тиче уредништва шаље се уредништву „Српског Пчелара“ у Ср. Карловце. Претилату за Србију ирима Пчеларско-воћарска задруга у Београду. За огласе и објаве плаћа се 6 новч. од једног реда ситнпх слова а за жпг сваки пут по 30 нов. Неплаћена писма се не прпмају. Рукоппсп се не Штампа Српске Манастирске Штамнарије.