Srpski pčelar

бурно повлађивање и узвици: и биће!) Они су народу најближи, они су му најбољи пријатељи, те могу највише да га усреће радећи вољно и одушевљено на томе, да наш народ напредује материјално. (Живо одобравање). Хвала свима, који ми помогоше да ову корпсну установу оживотворим. Дозволите да завршпм ову своју захвалницу са топлом жељом којом желим свакоме грађанину своје миле отаџбпне: да буде тако вредан, истрајан и чуваран као што је то пчела радилица! (Живо одобравање и узвици: живео!) Са овом топлом жељом отварам овај државни кованлук, пчелињак у име Вожје и у добри час по све нас! (Бурно одобравање и клицање: живео!)“. После ове захвалнице министрове показао је Ференц Шароши ЈКаиелер, министарски саветник цео кованлук и протумачио је сваку поједину зграду и згоду му стручњачки. Први посетиоци „Српске пчеларске задруге у Руми“ били су на Благовести о. г. 6 пчелара из Панчева, које је довео г. Јован Богданов магистратски сенатор и Аца Маринковић трговац, да разгледе дом задруге и да се о свему потање на лицу места поуче, како да оснују пчеларско друштво, које ће стајати у што тешњој свези са нашом аадругом. Уједно су обећали повести што већи број пчелара на интернацпонални пчеларски копгрес у Темишвар п прпкључити се осталим Србима пчеларима, који се спремају на тај конгрес и изложбу. На свогодишњи конгрес хрватских и српских пчелара и скупштпну „Српске пчеларске задруге" доћи ће у Земун такођер у већем броју.

Оглас. Чланови „Српске пчеларске задруге у Руми“ могу добити код управе исте вештачког caha од чистог воска за цену од 4 круне по кили. Управа „Српске пчеларске задруге у Руми.“

160

Иланови оснивачи п Сриске ичеларске задруге у Руми“ једаниут за увек 50 круна, а редовни чланови I. реда 6 круна годишње; добивају једни и Други лист бесилатно а чланарину нека шаљу „Управи Српске пчеларске задруге у Руми“. Претилата, само за огласи, рекламације, рукоииси и све што се тиче уредништва шаље се урвДНИШТВу „Српског Пчелара“ у Ср. Карловциlиа“; Претилату за Србију ирима Пчеларско-воћарска задруга У Београду. Власници Јован Живановић и Иван Маширевић. Штампа Српске Манастирске Штампарије. 1902. 340.