Srpski pčelar
Спремајмо се за изложбу. (Наставак).
Ликери што се у трговинама добивају под називима ликер од вишања, наранџи. лимуна, ораха, крушака „кајзерски“ и т. д. нису ништа друго него помешано 2 /з шпиритуса са х / 3 воде, шећера и онаке есенције какав се ликер жели имати. Ко је рад да има разноврсних ликера у кући тај ће потпуно зрело воће налити са ракијом препеченицом, додати меда и кад преври имати добар ликер. На тај начин може имати ликер од оскоруша, бресака, кајсија, крушака, кајзерки и т. д. Од меда се може правити јако пиће под именом шербет. Ко се извежба у прављењу шербета може га направити, да после вишегодишњега стајања ни мало не уступа ма којемјужном вину. Шербет се прави овако : у 20 литара воде куха со 7 килограма меда док уври за 5 литара, а то буде за 3 д 1 сата кухана. Под крај кухања баци се у котао 20 грама рузмарина и пусти да још 10 минута проври. Сад се скине с ватре да се разхлади и дода му се по чаше јечма самлевеног на каФени млин и једна кашика од јела дућанскога квасца Кад се квасац сасвим растопи, процеди се текућина кроз кесу од Фланела у буре у коме ће врити као шира. Кроз отвор спусти се у кесицу коре од једнога лимуна, карамФилица и коре од цимета да у бурету стоји све док траје врење. Да се кесица после може лако извадити, укуца се ексер код отвора, па се за њега на канап привеже кесица. Температура треба да је 17 —15° R. а отвор бурета покривен крпицом или чашом. Врење траје око 1 месец дана. После врења вино се оточи у буренце, зачепи, постави у подрум и поступа с њим као и са оточеннм вином. Мора се наиме врањ чисто држати, буре доливати и у време претакати. Што шербет буде дуже стајао, биће све бољи. У кући често треба и рума за теј, колаче, а и кад се воће укухава за зиму, ако се на Флашу дода једна ка®ена кашика рума, воће ће се боље одржати и много пријатнији укус имати. Доброг рума тешко је добити, а и скупо се илаћа. Доброг рума може се имати на овај начин. У 4 литре јаке препеченице ракије успе се 50 грама јамајкарумесенције, 5 грама ванилиесенције и обојадише са 2 —3 грумичка пржена шећера. У 1 литри воде куха се 200 грама меда, док се добро опени и усијаним гвожђем неколико пута промеша, да мед изгуби мирис. Ово се долије горњој смеси кад се пре тога Филтрила и имамо готов рум, који треба у Флаше разлити и у песак у подрум положити. Од меда се може правити пиће, које је у летњим вру нама пријатно као сода са лимуном. Прави се на овај нач
52