Srpski pčelar

На пчелињаку нема пчелар посла, осим ако хоће да се нагледа још својих вредних радилица, док их није зима од њега раставила и сабила у кошницу. И миш oceha да његова танка бундица није за зиму, па зато се брине за згодно склониште. Благо ономе који се дочепа, да се угнезди у копшици. Ту су пчеле, ту cafee, ту рђа за њега права посластица. Мишу нигде боље, али је зло и пропаст за кошницу. Да се овај опасни гост не увуче у кошницу, треба зараније лета снизити, или на њих чешљеве наместити. Мени се боље свиди лето снизити, па уз целу дужину оставити отворено, него намештање чешљева, јер чешљеви доста сметају пчелама када »а зимњих дана излећу, и још више сметају, кад пчеле извлаче своје мртве напоље. Снижено лето дашчицом или парчетом лима, не да ни лептиру курјаку ни мишу у кошницу, а пчелама ни мало не смета када излећу. Сада је време, да пчелар све своје справе очисти да му не рђају и да их посклања да му се не погубе, јер „ред држи свет“ иа и пчелињак. 55. Кола/poeuft.

Ђ. Коларовић

Пчелињак Милана Коњевића.

Слика у овом броју „Срскога Пчелара“ показује пчелињак г. Милана Коњевића унравитеља-учитеља у Јарку на Сави. Код свих народа учитељи су пионири рацијанолнога пчеларства. Они стоје у непосредном додиру са народом, па где је учитељ пчелар, ту се и народ бави пчеларством. Господин Милан Коњевић почео је пчеларити нре 15 година и за то време подигао је велики красан пчелињак и украсио башту и авлију разноврсним воћем, што је све утецало и на Јарчане, те их је данас велик број, који се баве пчеларством. Како је велика његова љубав за пчеларство, показао је и тим, што као члан управе Српске пчеларске задруге за 8 година њена опстанка никада ни из једне седнице није изостао. Желимо му здравља, да може са истом вољом и даље радити и пчелом се користити.

М. Шаула.

Како се чува мед.

Мед је сврха, за којом иде пчелар својим пчеларењем. У крајевима, где је бујна паша, развијенија је и воља за ичеларењем. Најидеалнији је посао у пчеларењу ројење, најбујнији живот у пчелињаку,

162