Srpski pčelar

Пабирци.*

У Лондону у једном излогу гледа свијет шешире женске од сламе, које имају обличје кошнице. На кошници прибодене су вјештачке пчеле Шешири с обличјем имају свој обод, а гдје који су бев обода, који се морају иглама за косу прибости, да не спадну. Шешир с обличјем кошнице има и своје лето. За кратко вријеме биће опћа ношња женских шешира с обличјем кошнице. Њекн xoie да мед оа млијеком у краве, те да постаје истим начином као и млијеко. х4ли то није истина. Млијеко је производ животињскога тијела и постаје сваривањем и асимплацијом хране као и крв и апсолутно је сасвијем њешто друго него она xpaua r коју је животиња појела, напротив мед није асимилиран, јер није ни био у хилус-желуцу, него је доспио као медљани сок у желудац за мед, гдје је добио мравиње киселине н кемијски се преобразио номоћу пљувачке из жлијезда пчелињих тј. инвертовао се у мед. Није дакле никако продукат тијела пчелињега. Мед се дакле пе може испоређивати са млијеком, него се восак пчелињи може испоредити са млпјеком, јер је продукат пчелињи као што ,је млијеко продукат крављи. Нове српске земљорадничке задруге основане и од оуда потврђене у Лазама (Сријемска жупанија), у Вел. Средишту (Тамишка жупанија), у Ђорчи (Торонталска жупанија), у Гор. Скраду (Модрушкоријечка жупанија).

Одговори од уредништва.

Госп. К. М. у Б. Због скученога простора не можемо штампати вашу изјаву у овоме листу, а није вам ни потребан наш лист, кад пмате свој лист, у којем можете развести своју изјаву нашироко и надугачко до миле воље. * Под знаком сабира пабирке уредник „Српскога Пчелара“.

208

За све што се тиче администрације од I. јануара 1903. треба се обраћати на „Српску пчеларску задругу у Руми“. Рунописе, књиге и листове у замену и друго што се тиче уредништва, треба шиљати на: Уредништво „СРПСКОГА ПЧЕЛАРА“ у Нарловце. Влаеник и издавалац Српска Пчеларска задруга у Руми. Манастирске Штампарије. 296. 1908.