Srpski pčelar

Тако стоји са пчеларством v Плочици, а још црње и горе у Брестовцу и Баваништу. Тамо баш тврде, да се пчеларити не може. Ја држим, да се ипак пчеларити може, само мора се настојати, да наши пчеларн стекну георије; мора се настојати, да се naaia пчелиња подиже, па ће бпти много боље него шго заиста данас јест. У оба ова правца ја сам већ нешто нредузео и ако Бог да, те моју замисао и остварим, онда ћу се и опет јавити у п Срп. Пчелару“ и сигурно ћу тада утешнију вест одавде јавити, те тиме обрадовати љубитеље пчеларства „појезије економије“.*

Сима Жигић, парох.

Књижевност.

Добили смо први број пчеларскога лиота, који се зове „Napredni pčelar", којему је уредник Павао Витман и који излази у Загребу једанпут мјесечно. По првом броју види се да ће овај лист добар бити. Уредник је у овом броју све чланке сам написао и вида се да мује теорија пчеларства врло добро позната. Ми прелоручујемо овај лпст.

Пабирци.

Како се може познати је ли матица или није? Њеки пчелар мјери матице, иа ако је матиц! тешка 15—210 мг. онда је неоцлођена, а ако је тешка 230—300 мг. онда је оплођена. Ово има и своје практичне вриједности, кад се н. п. првенац при ројењу споји са другенцем, онда се мјерењем може сазнати, која је матица оплођена. Ово је пчелару добро дошло онда, ако му је стало до оплођене матице, која иема више од године дана и која се особито добро показала својим ношењем јаја. За овако мјерење матица морао би имати пчелар мјерила, каква се налазе у кемијским лабораторијима. Така су мјерила врло скупа, зато не ће пче* Радо ћемо примити сваки ваш допис, а могли бисте нас и каквим чланком из пчеларства изненадити, јер из овога вашега дописа видимо, да се слободно крећете у пчеларству. Из вашега дописа види се такође да имате добро и здраво мишљење о политици и економији. Уредн. „Српскога пчелара".

15