Srpski pčelar

да то пчелар позна. не мора бити, као пјто г. Mpni. мисли „пророк“. као што не мора бити пророк ни онај, који хоће да спекул. прихрањује. Али ако не пророк, а оно погађач мора бити онај, који је кадар читајући „Срч. пчелу" увек погодити, шта госп Мршуља мисли. На остале речи, којих се можда ви и сами сада стидите, као: ширење „назадњачко конзервативне теорије", „скривање истине од читалаца“, „увијање и лажне теорије“, и т. д. не налазим за вредно да вам одговарам. То остављам нашем пчеларском свету. Он нека суди о вама но Завршујући само вам толико кажем, да сви ваши пчелареки нротивници тамо, које ви чак и у другој држави на конгресима ружите, не би вас могли тако осакатити, као што сте сами себе онаким уредништву „Срнског Пчелара" осакатили Ја вас жалим.

Ђ. Коларовић.

Књижевност.

Изатао је 3. свезак од Beitrage zur Naturgeschichte der Honigbiene nach den Vortragen Dr. Albert Fleischinans o. Profesor der Zoologie und vergleichenden Anatomie an den konigl. Universitat Erlangen. Herausgegeben von Theodor Weippl. Klosterneuburg. 190 8. Ja сам прошле године приказујући први свезак ове књиге казао ко је проф. Флајшман и да се специјално забавља и анато ■ мијом пчеле, те ће чигаоци наћи у свеску овом поганко описану жаоку и потанко описано пчелиње јаје, развитак јајета и сазријевање јајета. Dr. Флајшман нам је познат, и стога што је одбио безразтожна пискарања Дпклова прогив партеногонезе и на пеистини изложена разлагања Dr. Кукука против партеиогенезе. Овај трећи свесак може се добити код издавача у Клостер- ајбургу за 85. пара.

Пабирци.*

Франтишек Адамец, парзх из Николчица у Моравској авља ми да је код њих у Моравској била прошла година за пчеле у средњу руку. Свака је кошницг дала и —-7 кила. Ројева пије било, паша од еспарзега трајала је врло крагко због вгнредне

47