Srpski pčelar
xofee кошница да се изроји и без зрелих матичњака. Догодило ми се не једанпут, да ми се кошница изројила одмах сутрадан по исецању матичњака. Не да сам прегледао можда који матичњак, ма да се и то може догодити него кад сам прегледао кошнвцу, из које је изишао рој, нашао сам само свежа јаја у матичњацима. Тако је у тих кошница био силан нагон за ројењем, да га нисам могао угушити исецањем матичњака. Тако сам добио рој у невреме, а да сам га хтео, могао сам га имати пре две три недеље! Кад га.иак не требам, вратићу га оцет натраг у његову кошницу, да ме можда сутра прексутра опет тако превари. Tpete је, што матица у гаквој кошници, која xofee да се роји, престане с ношењем јаја. Мачица се приметно смањи, пчеле је слабо хране, јер треба да буде лакша, да може с ројем летити, а легла ћеш наћи тек овде онде. Четврто је, да ни пчеле у таквој кошници нису више онако вредне. Не треба пм много меда за легло, јер легла имају мало, па ни изблиза не раде онако марљиво, као дотле. Тако обично таква кошнииа не да ни меда скоро ништа. Дакле нисмо постигли с њом ништа, скоро боље да смо је пустили, да се изроји. Место тога најбоље је обезматичити такве кошнице онда, кад већ не можемо спречити ројење додавањем вештачкога саћа. Ја обично безматичим своје кошнице пред липову пашу, јер су онда кошнице већ врло јаке. Ако кошница нема залежевих матичњака, кад смо је обезматичили, не ћемо је пустити, да сама извађа матичњаке, него ћемо јој после три четири дана додати зрео матичњак из јаке кошнице, која се одликује особитом вредноћом („оилемењивање пчелиње расе“, „културна раса“)- Из њега ће за два три дина изаћи млада матица. Остале ћемо матичњаке у своје време исећи, да се кошница не изроји. Шта смо тим добили? Добили смо ово: Таква је кошница врло вредна, све је саће пуно меда; спречили смо је у ројењу; није дуго била без матице, свега десетак дана; добили смо младу матицу, која доноси и кошници бујнији живот. Види се дакле, да је ов?ј начин спречавања ројења много бољи од: онога исецања матичњака и ја га сваком преиоручујем.
Александар Живановић
139