Srpski pčelar

том мало писало, па зато сто ви то провидели, премда је било о томеспомена у „Срп. пчелару“. Више о томе могли сте чптатп у кн>ижици проф Ј. Живановпћа: „Како стојимо данас са партеногенезом у пчела ?“ (стр. 20—24). Да се матица спарује изван кошнице у ваздуху, могли сте вашем противнику доказати тиме, што младе матице, којима за дуже рђаво време не допусти, да излете на спаривање, остају за увек неоплођене и постају трутовњаче. Исто тако нигда не могу се оплодити младе матице, које се случајно излегу са сакатим крилом. А вајбоље можете се уверити, да се млада матица спарује и оплођава ван кошнице, ако младој матици чим се излеже, даклем за коју сте сигурни, да се нигда није спарила, одсечетс крило да не може летети. Та матица остаће за својега века трутовњача, јер не може излетети на спаривање, него ће партеногенетски лећи само трутове. Да се матица може оплодити у кошницп, не бп матице са одсеченим или сакатим крилима, остале за века трутовњаче. Ја нисам имао при.тике да баш својим очима видим, како се матица у ваздуху спарује, али по томе што се трут не може са матицом спарити док не полети по ваздуху, и што матица са сакатим крилима, остаје за увек неоплођена, верујем да се матицр спарују у ваздуху. Да се матице спарују на крову, дрвету, цвету п т. д. зашто не би могле и матице са сака гим крилима, изићи из кошнпце и спарити се. Могао би вам изнети још неке доказе из теорије, за тим како су Американца у шаторима за спариванье матица посматрали сам акт спаривања, но држим да ће и ово што сам изнео бити доста. 7А К.

ОГЛАС.

Управа »Српске Пчеларске Задруге« бринуће се и у овој годный, да чланови могу добити правог вештачког саћа и да мед што боље продаду. Обраћати се треба непосредно на управу »Српске Пчеларске Задруге« у Руму. 3 - 6

112

За све што се тине администрације од 1. јануара 1903. год. треба се обраћати на „Српску Пчеларску Задругу" у Руми. Рукописе, књиге и листове у замену и друго што се тиче уредништва, треба шиљати на Уредништво ~Српскога Пчелара" у Нарловце. Власник и издавалац Српека Пчеларска Задруга у Руми. Штампа Сриеке Манастирске Штампарије 1912. 275.