Srpski pčelar

Одговорити трговишном поглаварству у Руми, да ће као редовни доприносник добивати један примерак »Српског Пчблара* бесплатно, а за друга два, која се шаљу овдашњим школама, замолити за одређену претплату. Обратити се Савезу Земљорадничких Задруга у Загребу и известити га, да ће се чланови ове Задруге врло радо одазвати његовом позиву, да држе предавања из пчеларства у оближњим Земљорадничким Задругама, не рефлектирајући на понуђену награду, већ само на евентуалне ефективне трошкове, а што се писмених радова (предавања) тиче одговорити, да би најзгодније било, да се свака Земљорадничка Задруга претплати на »Српски Пчелар« у коме је сваки чланак једно иредавање. Замолити Министарство Војно и Морнарице у Београду, да дозволи нашим члановима, да држе предавања из пчеларства војницима по државним касарнама, како би ови, сакупљени из разних крајева наше домовине, могли бити вредни помагачи окоширења ове корисне и најлепше гране наше привреде. Поднети представку Његовој Светости Патријарху Димитрију и Министарству Вера и истаћи потребу оснивања катедре за пчеларство у богословији св. Саве у Ср. Карловцима и у другим богословијама у држави, како би богослови, као будући свештеници могли живом речи ширити рационално пчеларство у народу своме. Одржати месеца марта у Руми, за овдашње пчеларе и пријатеље пчеларства један пчеларски течај, како би се исти упознали са најпотребнијом теоријом и праксом из пчеларства. У другом броју »Српског Пчелара« донети оглас, да ће Задруга за своје чланове правити кошнице према наругдбини по најнижој дневној цени.

Јован В. Латинкић, тајник.

Разне вести.

Полопривредни конгрес одржан је, као што смо јавили у 1.. броју, 26. новембра 1922. Ко хоће да се упозна са радом конгреса, нека прочита књижицу, коју смо забележили у одсеку »Књижевност«; »Рад пољопривредног конгреса у Н. Саду 26. нов. 1922.«

Припреме за пољопривредну и индустријску изложбу у Н. Саду. Из рада претконференције види се, да ће изложба која ће бити на лето у Н. Саду, бити у већем обиму, јер ће имати 10 великих ина 60 мањих павиљона, а прорачун је око 2 Ј / 2 милијуна динара.

Забрањено саЗјеве американске лозе, која роди а да се не калами. Министар. пољске привреде и вода наредило је властима, да се ради унапређења виноградарства, спречава сађење »непосредно рађајућим хибридима«, као што су: Отело, Делаваре, Хербемон, Ноа и др. (Riječ.)

27