Srpski pčelar

која не мора бити увек бујна и дуга, да је пчеле могу искористити и осигурати себе за зиму, а пчелар ће видети и знати не какав, него са какве паше треба оставити мед пчелама за зиму, а то је онај и само онај мед, кога су пчеле унеле на бујној паши а ћелице одмах паклопиле. MotuopiiH. Вуносављевић.

Ретка прослава.

Прошле године крајем месеца новембра, у свечаној дворани новога Универзитета у Београду, прослављена је на врло свечан начин иедесешогодишњица професорске службе, вредног и многозаслужног универзитетског професора г. Симе Лозанића. На прослави су били: Њ. В. Краљ, Њ. Св. Патријарах, председник владе г. Пашић, професори Универзитета, чланови Академфе Наука и т. д. Тим поводом Њ. В. Краљ одликовао је слављеника орденом Св. Саве I. степ. са лентом, а филозофски факултет београдског Универзитета, изабрао га је за ночасног доктора. Госп. С. М. Лозанић рођен је г. 1847. у Београду, а пре 50 година ступио је за професора хемије на Вел. Школи. Поред неуморпог рада на својој струци, г. Лозанић је велику бригу поклањао народној пољској привреди. Његова је можда највећа заслуга, што је на београдском Универзитету, основан факултет за пољску привреду. Више од 20 година је неуморно из дана у дан радио као председник Савеза Срп. Земљорадничких Задруга. Више пута је био министар привреде. За своје велике заслуге и трајан рад, биран је од разних научних друштава за члана. Био је председник Срп. Краљ. Академије Наука, ректор Вел. Школе и Универзитета, председник Главног Савеза Срп. Земљорадн. Задруга, који га је изабрао за својега доживотног почасног председника и т. д. и т. д. Живео нам још дуго чувени научник и неуморни радник Др. Сима М. Лозанић! Уреднишшвј.

Одликовани сурадници и пријатељи „Срп. Пчелара".

Госп. Др. Жарко МиладиновиБ, министар на расположењу, одликован је овим високим одликовањима: од Њег. Величанства Краља, орденом св. Саве 111. степ.; орденом св. Саве I. степ. са лентом; орденом Белога Орла V. ст.; Карађорђевом Звездом IV. ст.; а од Њег. Велич. Краља румунског лентом Румунске Круне.

25