Srpski pčelar

праве матичњакеу невреме или нађемо у њима мртве младе матице или мртве нимфе. 5.) Тромост пчела и навала туђица и 6.) Смрад у кошници, који се осећа не само кад отворимо болесну кошницу, него и кад јој се само приближимо, ма је И не отварали. (Наставиће се).

Коста Сеперовац, парох.

Помозимо својим пчелама’

»Зло годиште рода иште, а невол>а пријатеља«. У многим крајевима ова је година турила црн комад у торбу и пчели и пчелару. Вредна пчела, која уме хиљадоструким уздарјем да награди својега пчелара за малп труд што око ље улаже, налази се данас на мукама, а са њоме и прави пчелар, који има осећаја и љубави за ту дивну животињицу, која му је толико среће, толико уживања и толико радости пружила. Рђава ова пчеларска година, какве ни старији пчелари нису запамтили, учинила је, да вредна пчелица изгледа и моли помоћи од својега пчелара, јер без његове помоћи мора умрети од глади. Та вредна пчелица, која је својему пчелару доносила многе центе меда, која му је не само давала први новац, него хранида и сладила њега и његове, па их тиме одржавала здраве и чувала од болести, данас нема ни толико меда да уљеве, ту децу своју, заложи. Уљеви пиште од глади и ишту хране, а несрећне дадиље немају шта да им пруже: трче с краја на крај кошнице тражећи по свима ћелпцама коју кап меда и коју мрву рђе да скухају храну подмлатку својему, на којем треба да остане кућа, који треба да преживе зиму и да се на пролеће прихвате посла. Писка гладне деце гони старије радилице из кошнице далеко далеко, не били нашле потребне хране за подмладак свој и за матицу своју, која пости с њима заједно, слабп и престаје носити јаја и ширитп легло. А све би то друкчије било, да је колико толико слаткога

Богати родитељи збринуће лако своје јединце. Али шта ћемо и куда ћемо са онима ђацима, који нису богати или где има више деце. где се уопште тесно, тешко живи? Све те еаљане, здраве Србе ђаке од 12 до 13 година, који су макар малу шнолу добро изучили, препоручујте „Привреднину“ који ће их све лепо упутити и добро удомити. За ваљану децу за коју се „Привредник" заузме, збринуто је као што је познато све, од првога дана шегртовања, па док не стану на своје ноге, док не отпочну своје самосталне радње.

136