Srpski pčelar

меда у саћу и појачаним зрелим леглом сместио у кошницу Beh 11 септембра долетео ми је исто овакав рој кога сам ухватио на медном ситу и скинуо са грања па га додао као појачање оном првом. Слично стање пчеларске 1933 год. јесте и у Врњцима срезу Трстеничком па и делом западним поморављу о чему сам се осведочио за време мога двадесето дневног бављења у Врњачкој бањи. Исто важи и за ближу и даљу околину: Ражња, Параћина, Ћуприје, Јагодине, Багрдана, Бапочине, Крагујевца, Груже, Краљева где сам прошао 12—15 септембра т. год.

ВЕСТИ.

Хранљивост меда.

Мед није универзална храна, како се то некад тврди, па ипак има у исхрани огроман значај. Поред малих количина лако растворљивих беланчевина, чист мед садржи око 81% угљених хидрата, чиме се одликује од свеколике безазотне хране. И шећер је угљени хидрат, али га наш желудац мора својим радом инвертирати и у сварљив облик променити. Али овај су рад у меду већ извршиле пчеле у своме медном желудцу. Зато, прави, чист мед бива непосредно усвајан у крв, и ту је јак извор животне топлоте. С тога се употреба меда одлично показала као снажеће средство туриста и у опште људи који раде и троше много енергије. Меримоли, како је то данас у науци уобичајено, хранљиву вредност меда као извора енергије на калорије, онда даје: 1 кг. јаја без љусака 1613 калорија, 1 кг. меда 3075 калорија, и то без великог напрезања желудца, јер су онај најтежи рад већ извршиле пчеле. (Пољопр. Гласник 1955 бр. 19)

ЧИТУЉА

КАТИЦА ПОПОВИЋ

вредна пчеларка у Беочину након кратке а тешке болести испустила је своју племениту душу 13. септембра о. г. Док је њезин супруг Стеван за време рата био у војсци пок. Катица је одржала и повећала пчелињак. А после рата увек је са својим мужем радила на пчелињаку и сав рад са њиме делила. Покојници нека Бог да вечно блаженство, а наш пријатељ Стеван нека овим прими саучешће од свих пчелара.

160