Srpski sion

Стр 206.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 13.

то ; као што сам напред рекао, ниЈе посао Једног човјека, а осим тога, ја иолажем велику наду у пречасног г. проту Косановића, кој'и је у томе погледу већ њешто писао и расправљао, а сад му је најзгоднија прилика, да свој нредлог као члан саборског одбора петнаесторице и као члан сабора сабору на претрес изнесе.

А да би он свој носао лакше и усиешније могао радити, требали би да га нотпомогну сви свештеници ове дијецезе, принесавши му сваки од своЈ - е нарохије — помоћу политичке областн — податке о изравном порезу. У Банији у горњо -кардовачкОЈ' диј ецез и 22. Фебруара 1891. Јустид.

% »■ * о ± У^ га * 9 <§>е

Б Е Л Е Ш К Б. (Архидијецезални Админиетративни Одбор) држао је свој'у редовну седницу дана 18. (30.) марта о. год иод председништвом Његове Светости Патријарха г. Георгија, а у присутности г. г чланова : Максима Живковића пароха НовоКарловачког, Милана Суботића пароха Батај ничког. Лазара Обреновића великога бележника, Јована Богдановића, Павла Јанковића и Германа Оиачића нротођакона као известитеља и бележника. — Од важнијих предмета предузето ј 'е и решено: Имају се нозвати црквене општине, да своје молбенице ради припомоћи из земаљске дотације до конца месеца априла о. г. Админ. Одбору поднесу. — Молбеница Јована Војновића из Шида. којом потражује од управе ман. Привине Главе своту од 713 ф ., као наследство тамо нреминулог Душама Маодуша, доставиће се управи манастира на изјасњење. — Црквена скуиппина у Лединцл има се у пр^сутности одборског повереника са једном трећином обновити а за тим се има избор председника са искључењем Д. С. обавнти. — Избор црквеног одбора у Руми дана 5. августа 1890. обављени уништава се и нов избор црквеног одбора одређује се. — Кућа Ане ВајскопФ у Карловцима, кој'у је кућу иркв. општина Карловачка за парохијални дом употребити намеравала, има се у емислу опоруке п^којне Ане ВајскопФ на јавној дражби нродати. — Више манастирских и црквених рачуна прегледано је и одобрено, дочим су неки црквеним општинама на обЈ 'асњење иовраћени. (Архидијецезадна Консисторија) држала је своју редовну седницудана 19. (31.) марта о. г. под председништвом Његове Светости Патријарха г. Георгија, ау присутносги г. г. чланова: Авакума Стајића проте мнтровачког, Никанора Поновића

администратора манастира Шишатовца, ДимитријаРуварца пароха Земунеког, Саве Стојшића пароха Иришког, Василија Николајевића пароха Иришког, Павла Новића консистор. Фискала и Германа Опачића протођакона као известител,а и бележника. — Од важнијих нредмета предузето је и решено: Црквена онштина Прогарска преиоручуЈ'е се Саборском Одбору ради подељења прииомоћи за допуну свенттеничке плате. — На протопресвитератску капеланију у Митровици има се стечај расписати. — Архимандрит Хоповски Евлогије КузмаповиК враћа се за настојатеља у манастир Вел. Ремету ; администратор Вел. Ре метски Милушин Јакшић премешта се за администратора у Малу Ремету ; Раковачки игуман Генадије ПоаовиИ за администратора ман. Кувеждина; Кувеждински игуман Амфилохије ЈеремиЛ враћа се за настоЈ - атеља ман. Шишатов ца; администратор ман, Шишатовца Никанор ПоаовиЛ премешта се за админнстратора манастира Беочина; Беочински игуман Сава Орловић враћа се за настојатеља у ман. Јазак; Јазачки настојатељ Саиридон ИлиИ враћа се за настојатеља у ман. Раковац; а админисграција ман. Хопова поверава се досадањем настојатељу ман. Гомирја протосингелу Исаку Дошену. — На упражњену парохију Грабовачко-Свилошку има се стечај расиисати. — Парохија Товарничка код Земуна повишава се на молбу тамошње цркв. општине из VI. у У. илаћевни разред. На уиражњено меето личног номоћника у Земуну има се стечај расписати. (Саборски одбор) који је био сазван за 20. март о. год., није могао држаги своје седнице, пошто није дошло довољно чланова. С тога је саб(рски одбор сазван за 10 (22.) април о. г. (Обнова српске црквене општине у Вршцу) извршена је 18. марта о. г. При избору скуп.