Srpski sion

С ТР . 288.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р. 18.

вој свесди 70 новчића. — Чланови „Матице сриске" добијају годишње 4 свеске „Летописа" бесплатно, а тако исто и 6 свесака „Крвига за народ". — „Невен". Чика Змајовин лисш. Број 1., 2. и 3. Година ХП. Овај илусшровани лисш за децу излази сада опет, и то у Београду под уредништвом Дра Јована ЈовановиНа „Змаја". — Излази сваких 18 дана, а цена му је за Србију: на годину (20 бројева) 6 динара ; на по године (10 бројева) 3 динара ; — за Аусшро-Угарску и друге земље : на годину 3 Фор., на по године 1 Фор. 50 н. — Нека је искрено ирепоручен српским породицама овај корисни дечији лисг ! Претплата се шаље уредиику Дру Јовану Јовановићу у Београд.

ПОПРАВИТЕ у прилошку историји владичанства вршачког (у бр . 16. листа овог, на стр. 248.). Године ^рв или 1594. пасхално слово било је И а не Н, и по том Ускрс пао је те године 31. марта, Спасов дан 9. маја, Духови 19. маја, Петровске покладе 26. маја: бишка она дакле на Панчеву исте годиие 1594. у којој погибе Вукадин спахија од Парге и много народа нашег — била је заисша 27. маја, у Понедељак, први дан Петрова поста, као што је то тамо добро преиисао год. 1798. прота вршачки Тодор ИлијЛ, а не 25. маја, други дан Духова, као што сам ја онде нагађао по оном, отприлике 9 наопачке, а по пасхалном слову II. Мене је у том помело то у рукопису неразговешно 3, налик на изврнуто з, и још већма ме иа грешку тамо навела (као што сам носле видео и рачуном се уверио) шшамаарска иогрешка у ПАСХАЛИЈИ И ЛУИИКУ у великом Псалши■ру, издања „с благословом св. прав. синода" у Москви год. 1790. У тој Пасхалији стоји за год. 1594. пасхално слово М а треба да је И отуд пониче ето она моја грешка . . још токорсе у исирављању ! Ја тој књизи „с благословом" веровах дваест и толико година, састављајући календаријон „Годишњаку " својему и другима — па нигда ме не обмахну дојако; и сад јој сверовах те у хитњи не загледах то још у Тиаику ил бар у

нашег Орфелина, нити доспех онај мах да се осведочим рачунањем : је-ли доисга све онако или није. Нека је дакле сад овим оно у бр. 16. листа овог за времена иоарављено — без зла срца и замерке са икоје стране. У Новом Саду , Томине недеље, 1891. Е\. ОГЛАСИ.

20

2—2

ОГЛАС. Од стране срн. ирав. иркв. онштин^ срп. Чанадске, ставља се до знања свима лимарима, да је ова општина намерна на св. цркви олук подићи. Процена је 103 ®ор. Који би вољан био овај носао подузети, нека изволи доћи на дан дражбе на мањак, која ће се одржати 12. (24.) маја о. г. У Сри. Чанаду, 20. априла 1891. Ј. Бугарски, Стојан ДимиБ, перовођа председник.

21

0 Г Л А С.

1—2

Срн. правосл. црквена онштина у Бешци издаваће 197 јутара ораће земље са зградом на једну или више година 19. (31.) маја о. г. у 2 сахата по подне на јавној дражби под закуп. Сваки лицитант дужан је положити 10% у име пишманлука. Из седнице сри. ирав. општине у Бешци држане дне 19. Фебруара 1891. Председништво.

блатнокупатило

22

М Е Л Е Н Ц И

1 — 6

торонталскоЈ жупаниЈИ, жељезничка станица ; отвара се 1 (13). маја и траје до 3. (15.) сентембра. Ово се купатило преноручује свлма онима, који пате од шкрОФула и отечених жљезда, од реуматизма и костобоље, од тако зване неуралгије, од сваковрсних рана, отока у зглавцима, од свраба и других кожних болести и т. д. За боље извешће ваља се обратити на Управни одбор купатила Русанде у Меленцн.

„Српски Сион" изла31 сзаке недел,в Ш", великон табаку. (=) Претплата и оглаеи шаљу се накладној шшамиарији Цена му је: За Аустро Угарску, Босну и Херцеговину на '('\ А. ПајевиИа у дунавској улици, а рукоииси уреднику Савн годину 4 Фор., на по године 2 фор.. а на чертвт године © ПетровиНу у Нови Сад. 1 Фор За сшраме земље на годину б ®ор. И8 Србије прима <=? За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда претплату књижара В. Валожића у Београду. У ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Иоједини бројеви стају 10 новчића. (?) Рукописи се не враћају.

ИЗДАЊЕ И ШТАМПА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ