Srpski sion

СРПСКИ сион НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРДВОСЛАВНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ.

СА ВЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

В ЛАСНИК : СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ГЕОРГИЈЕ. — У РЕДННК : САВА ПЕТРОВИЋ.

Бро] 20.

У ИОБОМ САДУ 20. МАЈА 1891.

Год. I.

ЛИЧНОСТ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА.

С РУСКОГ ДУКА ПОПОВИ1., „А ова се написагае, да верујете да И|'ус јест Христос, Сип Божји, и да верујући имате ЖИ10Т у име Његово." (Јов. 20, 31).

редмет нашег цспитиваша говори ||рр Х сам о својој високој важностн. М, Мн хришћанство не замишљамо без Христа (суирот Бауру, који хоће да објасни происхођење и битност хришћаиства без Христа). У другим рели гијама, и ако живот и карактер оснивалаца њихових има висока значаја, ииак њихова личност није тако тесно свезана са самом идејом њихових религија, као што је личност Христова свезана с хрншћанством. Оснивачи разннх религија били су израз религиозних идеја, потребе свога времена и народа, беху религиозпн реФорматори, а не творци у строгом смислу те речи. Христос није само оснивач хришћанства, већ уједно и главни иредмет, биће и центар његов. Васколико хришћан • ство сазидано је на Њему, ЕБегово је дело, које је произашло и потекло из дубине Његова Божанственога Духа и иотиуно занечаћено карактером Његове личности.

ПРЕВЕО: парох панчевачки, Личност је Христова нераздељно скопчана са самим бнћем хришћанства, јер оно није ништа друго, већ наука о свему ономе, што учаше и твораше Господ Исус Христос. За то, да би правилно иојмили хришћанство, треба изучити Личност Христа Гпаситеља. То пзучаваље излива обнлну светлост и на појам хришћанских истина, јер. на пример, хришћанска нравствена наука није нрост, обичан нојам аистрактни о моралу, већ жива слика Исуса Христа, као божаиственог обрасца н нравственог идеала. Дела Христова ваља посматратн у свези с ЕБеговом Личности. Кад није могуће о човечијим делима нравилно судити, а необзирати се на личност, то тим више о делима Хрпстовим. Дела човечија тумаче се не само једпом личношћу човековом већ и условима времена и места, у којима се личност та налази, посред којих се креће; дела Христова битни су елементи који потичу и извиру пз Његове Личиости. Тим начином, Личност Христа Спаси-