Srpski sion

СРПСК

сион

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ШВОСЛАВНЕ МИТРОПОЛИЈЕ ШЛОВАЧКЕ.

СА ЕЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

В ласник : СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ГЕОРРИЈЕ. — У редник : САВА ПЕТРОВИЋ.

Број 21.

У НОВОМ САДУ 27. МАЈА 1891.

Службени део.

Год. I.

А<1 С.О. 329. ех 1891. 231.

саборског одбора, као управе ерпских народно-црквених фондова и заклада о смањивању постотка код хипотекарних зајмова истих фондова и заклада.

Српски народно-црквенп саборски одбор, као управа срн. нар. цркв. Фондова н заклада у Карловцнма према својој одлуци, донесеној данашљега (потписанога) дана и под горњим бројем јавља свико лицима својим дужницима - зајмодршцима, зајмотрашцима и осталој публици, да се постиошак код хгл иош екарн их зајмова сриских народно-црквепих фоудова и заклада од 1. јулија 1891. год. са 1°/ 0 -ом ш. ј. од 7°/ 0 на 6'°/ 0 сиушша тако, да ће од тога дана код управе ове како досадањи дужници-зајмодршцн, тако и они, који од отог времена буду узимали хипотекарни зајам, на сшошину фор. а. вр. илапаши годишње само 6'°/ () камаше. Овај ирооиисак се у оиИе не расиросши-

ре на оне фондовске дужнике, који су до 1. јулија 1891. због неилаНања зајмовних камаша ве%. ушужени. Од истих ће се и даље узпмати 7°/ 0 камата. У таквој прилици пак, кад ушужени дужници сву редовну („текућу") и затезну камату (разуме се увек по 7°/ 0 ) као и судске трошкове измире, ако им се зајам и даље осшави, од даиа те измире плаћаће такође 6°/ 0 камату. 0 чему се овим путем сви, којих се тиче и којпх се у будуће тицало буде, знања и равиања ради извештавају. Из седиице саборског одбора, држане у Карловцима 12. (24.) априла 1891. Георгије с. р. Патријарх.