Srpski sion

Б р. 28.

„СРПСКИ СИОН."

С тр. 447.

СТЈЕЧАЈ 1-1 Овим се отвара на учитељско мјесто на српској вјероисповЈедној школи у Дубици. Плата је учитељска 300 ®ор. а. вр. и 6 хвати тврдијех дпва. Учитељу снада у дужност норед школске наставе, у цркви нојати и дјецу у појањ^ иодучавати. Молбенице имају се до 0. августа 1891. школском одбору у Дубици послати. Дубица 1. јула 1891. ЈоВО Иоаиб, подпредсједник.

С Т Е Ч А Ј. На упражљено учитељско место на срп. вероисноведној школи у М. Чанаду (Чанадској жуианији) овим се стечај отвара. Плата је годишња сљедећа: 200 ф . а. вр., 10 ф . за дрва, 40 ф . за новторну школу, '20 ф. за перовођство ако изабран буде, 13 1 / 2 катастралних јутара 1 класе ораће земље, која носи до 20 Фор. годишње аренде по јутру. На ову земљу дужан је дотични учитељ порез плаћати. Поред тога слободан лен стан, са две собе, кујном, шнајзом и нодрумом са довол.ним сламњим огревом за себе и за школу; а при том и пространом баштом. Од укопа где позван буде, од имућних 1 ф , од сиромашнијих ?0 н. Лична се пријава свакако у обзир узима Уједно захтева се сведочба знања мађарг ког језика. Учитељу у дужност снада све законом прописане гредмете предавати, цркву редовно нолазити и децу у црквеном појању обучавати. Рок стечају је 15. август т г. када ће се избор обавити. Ко жели ово место заузети неча се са својом ваљано инструираном молбеницом до 15. августа овомесном школском одбору пријави. Из седнице цркв. школског одбора у М Чанаду 2. јула 1891. (последња пошта АраЉКа.) Ј јго П опоеи^ с . р. мл. Нладен Јешг^ с. р. перовођа. управитељ.

58 СТЕЧАТ. 2 - 3 Ради попуњења учитељског места у Соки овим се стечај расписује. Плата је: 150 ®ор. а вр., 36 киб. жита за лебац, 2 ланца земље, огрев и слободан стан Од ногреба где буде позват 50 новч. — (Или : чист новац 300 Фор. а. вр. осим стана.) У дужност спада: осим дневне и новторне школе, у цркви појати п сву младеж у истом обучавати. Молитељи треба сведочбама да докажу, да су учитељску школу као и иснит из мађарског језика са добрим успехом свршили — најдаље до св. Илије о. г. м. шк. одбору овом. У Соки 11. јунија 1891. Дтзагсљуб Вијатови!, Мила Стоибев, привр. учитељ и перовођа. цркв. шк. председник.

СТЕЧАЈ. На два уиражњена учитељска места т. ј. једног учитеља и једне учитељице српске вероисповедне школе Земунске овим се расписује стечај. Платаје учитељу као и учитељици годишње 500 Фор. и 100 Фор. станарине. Учитељ као и учитељица дужни су, школ ском уредбом прописане предмете у школи предавати, а мушки учитељ и у цр^ви појати. Компетенти нека се обрате својим добро снабдевеним молбеницама у року од четир недеље, рачунајућ од првог увршћења овог стечаја, потнисаном школском одбору. Из седнице школског одбора, држане у Земуну 6. (18.) јула 1891. Перовођа: Иредседник: Тома Маркови^. Пет. Петрови!. 69 Стечај. 1_ Ради сгалног попуњења учитељског места овим се стечај отвара. Плата је сљедећа: од у 2 сесије земље арепда 217 Фор , од брачних иарова по 1.20 ф. =34-20 Фор. и 5 Фор. као перовођа цркв. опшгине; окром тога штоларни приход иоред свештеника сЈгса 15 Фор. и слободан стан. У дужност учитеља снада окром школске насгаве у цркви нојати и децу у иојању обучавати. Пр осите љи, од којих се иште, да су нрипр. завод свршили, имају сво.је ваљано инструиране молбенице најдаље до Преображенија нодиисаном нринослати. У Рац-Аљмашу (Касга1таз, Рејег те§уе) Н. Јулија 1891. Хор$е ЈанковиИ, пирох и школски уиравитељ. " СТЕЧАЈ. " Па уппажњено учишељско место у Дарди (Барања) отвара се стечај. Учитељс! а је плата 300 ф . а. вр , у име недељне школе 40 ф , за огрев свој 30 Фор или 4 хвата меканих дрва, осим тога иет ланаца ораће земље. на коју сам иорез илаћа. — Од укопа великог 40 нов., од малог 20 нов., а од венчанице 40 нов. Учитељу у дужност спада, све законом ирописане иредмете у школи предавати, школску децу у појању обучавати и нри сваком богослужењу у цркви иојати. Потражиоци нека своје молбе са оригиналним сведочбама, овоместној црквено-школској скупштини, најдаље до 15. августа ноднесу, када ће се избор обавити. Ирвенство имају они, који су из мађарског језика испит положили и који се лично нредставе. У Дарди, 24. јуна 1891. Баса Десанчи!,, Урош Стојкови!, перовођа. предсеник.