Srpski sion

С ТР . 448.

„СРПСКИ сион.«

ВР. 28.

Бр. 19. м. Шк. Одб. !]1 ЈЈ 1Ј Д Ј 54 3-3 ех 1891. Ради сталног попуњења три салашка учитељска места и то на салашима РадојевиИпма, Жарковцима и 06зир-Милчипској, овим се стечај расписује, са годишњом платом од 400 Фор. и слободним станом. На прва два места могу комнетовати и испитане учитељице а на треће, пошто је то амбулашорно местао могу се искати само мушки и таковим ће се још уз пиату издати и 50 ф. у два оброка у име попутнине. Изабраним лицима спада у дужност све законом прописане предмете у четвороразредној и поФторној школи предавати Рок стечаја истиче иоследњег дана месеца јула, с тога се позивају компетенти да законом инструиране молбенице до реченог дана иодписаном председништву припошљу. Из седнице м. Шк. Одбора држане у Сомбору 3. (15.) јуна 1891. Ст. Кововић, Н. Ђ. Буки^евиБ, перовођа. нредседнпк м. Шк. Одбора.

53

3—3

СТЕЧАЈ, Пошто је учитељско место на срн. вероисноведној школи у Торњи (чанадска вармеђа) привремеио попуњено, овим се отвара стечај усљед закључка местне црквене скупштине од 9. јуна тек. год. Плата је 280 Фор. а. вр. у готовом новцу, БУг јутра ораће земље, на коју учитељ сам порезу плаћати има, 5 ®ор. паушала, 5 Фор. у име перовођства, слободан стан од једне собе и куЈне, три хвата тврдих дрва. Од погреба где буде позван добија 50 новч. награде. Дужност је учитеља, осим иредавања у свакидашњој и повторној школи још и појање у св. цркви и обучавање школске младежи у појању. — Само они ће бити изабрани, који су вешти мађарском језику. Првенство ће они имати, који буду лично нрисуствовали на св. Илију, када ће се и избор обавити. Но даје се на знање: да изабрани може тек од 1. септетбра у звање ступити. Из седнице цркв. школ. општине држане у Торњи 9. јуна 1891. Бранко Ј. ЧавиГ, Сава Сучулов, срп. нар. учитељ и перовођа. председник.

57

СТЕЧАЈ.

2—3

На упражњено учитељско место у првочетвртној школи у Меленцима овим се стечај расписује. Плата је учитељу годишњих 500 ®ор. а. вр., слободан стан и огрев зими. Осим школ. уредбом прописаних дужности обвезан је учитељ у цркви појати. Рок је стечају шест недеља од дана првог увршћења истога. Молбенице се имају на школски одбор упутити. Из седнице школског одбора држане у Меленци 7. (19.) јуна 1891. Милош Милошев, Еока НиколиБ, цркв. шк. деловођа п ђакон. председник шк. одбора.

59

С Г Е Ч А Ј.

2-3

Овим се отвара стечај на 2 учитељска места српске вероисповедне школе у Мокрину и то : 1. За 1-ви и П-ги разред мушке централне школе са годишњом илатом од 442 ф . 90 н., 3 ланца ораће земље, слободним станом, баштом ц огревом у слами колико устреба. 2. За учитеља 1 ог разреда мешовите школе са годишњом платом од 442 ф . 90 н., 3 ланца ораће земље, у име станарине 120 ®ор. и огрев у слами колико устреба. Дужност је учитеља све вис. школ. уредбом прописане предмете предавати и у цркви у певници појати. — Молитељи нека своје у смислу закона инструиране молбенице, као и сведоџбу о ноложеном испиту из мађарског језика на потписаног нредседника до 11 (23.) августа т. г. поднети изволе. Одбор задржава себи право, који ће од изабратих учитеља у којој певници појати. Желити је, да су молитељи вични црквеном појању и да се овој општини лично представе. Уједно се примећује, да је овд. политична општина решила од 1-ог јануара 1892-ге год. овако изменути учитељску плату: 600 Фор., сло| бодан сган и огрев — односно 600 ф ,, 120 ®ор. станарине и огрев без земље. Из седнице школског одбора, држане у Мокрину 29. јуна (11. јула) 1891. КристоФор Три§унац, Паја Бадрљица,

парох п унравитељ.

подпредседник.

„Српеки Сион" излаз* сваке иедел>е И". великом табаку. (=) Претпдата и огласи шаљу се накладној шшамаарији Дена му је: За Аустро^Угарску, Боону д Херцеговину на № А. Пајевића у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави годину 4 Фор., на по године 9. љоп,. а на чертвт године >|< ПешровиИу у Нови Сад. 1 Фор. За сшране земље на. го ;1шч' 5 љпц Из Србије прима <=> За Огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда претплату кн.ижара В. Валожића у Београду. >•< ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Ноједини бројеви стају 10 новчића. (ј) Рукописи се не враћају.

ИЗДАЊЕ И ШТАМПА А. ИАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ.