Srpski sion

Б Р . 32.

„СРГ1СКИ СИОИ."

С тр. б21.

Бр. 862 ех 1891. Е. К. 278. Е А И К Т. и Овим се иозива Раде Мишчевић из Муњаве, општине Јоеиидол, котара Огулин, жуцаније модрушко-ријечке, који је свој завичај и своју закониту супругу Ваеилију осгавио и некуда у свијет отишао, да се у року од три мјесеца дана, рачунајући од дана првог уврштеља овога едикта или лично или иисмено овој консисторији пријави; — пошго ће се иначе у бракоразводној нарници, коју је против њега сунруга његова Василија нодигла, и без њега, а против њега даље но зак_)ну ностунати. Из сједнице Епархијске Консисторије, др жане у Плашком 20. јунија (2. јулија) 18 ( Ј1. Епархијска консисторија горво карловачка.

С Т Е Ч А Ј. Услед доииса кр. уг. шк. надзорништва темишварске жупаније, ио којем се имају сва учитељгка места с оспособљеним личностима попунити, а и по налогу еи. шк. одбора овим се расписује стечај на место учитеља за четириразредну мешовиту српско-иравославну вероисповедну школу у Влајковцу. Плата годишња је учитељу : 100 Фор. у готовом новцу; 5 мет. жита; 5 мет. кукуруза; 2 <Ј >ата тврдих дрва, 2 ката сламе и слободан стан са баштом ; а дужност је учитељу осим школске наставе и у цркви појати. Рок стечајује до 25 августа по ст. к. 1891. Молбенице ваља уиутити на потписаног. У Влајковцу 24. јула 1891, Ника Јорговиб, председник.

2 ~ 3 С Т Е Ч А Ј. 101 Пошто се гласом одписа високе кр. земаљске владе у Загребу, одјела за богоштовје и наставу од б. Фебруара о. г. бр. 1080. има за православну младеж нижих пучких школа у Руми системизовати месшо иосебнога кашихете, са којим местом скопчанаје темељна плата од 400 Фор , станарииа од 100 Фор., местни доплатак од 100 Фор. и право на ужитак петогодишњих доплатака — то се овим на то место стечај отвара с тим, да се исто место још течајем ове школске године попунити има. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије путем своје надлежне консисторије, иначе путем наллежног им протопресвитерата до конца августа о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловцима 23. јула (4. августа) 1891. држане. Архидијецезална Консисторија.

Бр. 157. — 01. 0 Г А Д С. » 2 3 Уписивање ученика за шк. годину 189 72- на овдашњој срн. вел. гимназији почиње 1. сентембра ио р. к. У I разред примају се ученици на основу сведоџбе од IV. разреда основне школе, или на основу пријамног иснита; у остале разреде на основу сведоџбе «>д претходног нижег разреда. Сви ученици без разлике плаћају но 2 ф. уписне таксе, по 1 ф . на библиотеку, по 3 ф . за „УаиЦав" и по 70 нов. друге пристојбе. То се плаћа при уписивању и од тога се нико не опрапгга. Школарине плаћа сваки ученик по 15 ф . на годину. Од илаћања школарине могу бити оироштени они, који докажу сведоџбом школском, да се добро владају и да у наукама добро усаевају, и сведоџбом с-иромаштва, да су сиромашни. 31. аугуста држаће се поновни испити са ученицима, који имају да поправе калкуле из нојединих предмега. По закључку проФесорске конФеренције од 18. новембра 1884. бр. 46. и одобрењу тога закључка од стране всл. Патроната ове гимназије од 10. (22.) децембра 1884. бр. 139. —140. губе право на ионављање исиита они ученици, који на гореозначени термин не дођу, да понове испиг. У Новом Саду 2. (14.) августа 1891. Управа срп. вел. гимназије. —Е- 1007.— П Т С II Д Т 3 ~ 3 ш. бо. и 1 Е 1 а и. 94 Ради ионуњења учитељског места на вероисноведној школи у Г/ошаорњи. Плата је: 100 ф . у готовом новцу; 24. меци жита; 24. меци кукуруза; 4. хвага тврдих дрва; затим уживање 3 ланца ораће земље, и слободан стан. Прописано оснособљени конкуренти, нмају своје ваљано инструјисане прозбе најдуже до 20. Августа (1. Септембра) 1891. овом епарх. школском одбору ноднети. Еиархијски школски одбор у Вршцу 21. Јула (2. Авгусга) 1891.

СТЕЧАЈ. Овим се раснисује стечај на два унражњена сгипендијска места у заклади народног добротвора Луке Миланковића и сестре му Марије Петровићке, за слушаоце реалке или технике. Годишња је стипендија 500 Фор., која се добија у десет месечних оброка т. ј. од почетка до свршетка школске године. Молби ваља прикључити: крштено писмо сведоџбе о свршеним наукама, сведоџбу сиромаштва и лекарску сведоџбу. Рок стечају шест недеља од првог увршћења. У Новом Саду 31. јула (12. августа) 1891. Црквени одбор.