Srpski sion

С ТР . 622.

„СРПСКИ СИОН."

В Р . 38.

— Извештај о српској учитељској школи у Сомбору. за 1891/92 школеку годину. Саетавио Никола Ђ. ВукиНевиИ, управитељ. — У Сомбору, штампарија Фердинанда Битермана, 1891. — Садржај: I. Извештај уиравитељев о сри. учитељској школи на свршетку 1890/91 шк. годину. — II. Некролог ј про®есору Исидору СшојковиИц. — III. Предлог о иреустројству сомборске учитељске школе (иоднесен од нроФесорског збора вшоком школском савету). IV. Највиша власт ове школе. — V Наставничко особље. — VI. Наставни план. - УП. Искази о приправнидима и принравницама шк. год. 1с»90/91. По тим исказима било је: 1.) Лриаравника: у I разреду 21; у П. разреду 27; у Ш. разреду 24; — 2.) Прииравниг^а: у 1. разреду 42; у II. разр. 22; у Ш. разреду 23. IX. Стипендисте и добротвори приправничке младежи. — X. Закладе уз ову учитељску школу. — XI. Школска објава. — Примећујемо, да је на овом, ииаче брижљиво уређеном „Изветтају", стављено, по свој прилици превиђењем, на насловном листу ногрешно „за 1891/92 шк. годину " у место : за 1890/91. хик. годину. — Земље у Бачкој са земљорадничког гледишта Написао Мита НешровиЛ, проФесор српске учитељске школе у Сомбору. — У Панчеву, у комисији књижаре Браће Јовановића, 1891. — 8-на, стр. 85. — Са три таблична прегледа анализе земаља у горњој, доњој и шајкашкој ЈВа чкој. — Ову је књигу наградила „Машица Сртска и са 100 дуката из Фонда Јована Остојића и жене му Терезије рођ. Зозукове. — Цена је књизи I Фор. а. вр.; а може се добити или код иисца у Сомбору или у књижари Браће Јовановића у Панчеву. — Српски Велико-Кикиндски Календар за ирестуану годину 1892, која има 366 дана. Година дванаеста. — Издаје књижара Јована Радака. — В. Кикинда, штамнарија Јована Радака, 18у1. — Це, на 25 новчића. — Уз обични календарски део има у овом календару и „ Књига за народ " са овим садржајем : Леиа Јана, иесма Љубомира Лотића. — Сивуло је.., цртица са села, од Јована Протића — Подижимо вртове! Од —т—. — Мајстор Јова, песма Љуб. Лотића. — Пољски жељезни нутеви, од — т —. — На развалинама, приповетка из народног живота, од Љуб. Лотића. — Белешке за дом и привреду. — На мразу накаљао, из живота мога

бате Аврама, од —т—. — Искре и одсеви из разних сграних иесника, од Љ. — Шала и забава. — Вашари. — Огласи.

Из Ациисттрје „Срдскег Сиона". — Са многих страна добијамо неалаЛена аисма са ознаком на куверти : „званично". Но како наша пошта неће да зна за та. „званична" писма, наплаћује од нас 'за свако двосшруку таксу. Молимо дакле свакога, да на писмо марку нрилени, нре но што нам га пошље, јер нам иначе штету чини.

ОГЛАСИ.

СТЕЧАЈ. На уиражњено учитељско место српске вероисноведне школе у Вел. Маргити овим се расписује сгечај са роком до 20. сеитембра т. г. Плата је учитељу у готовом 20(Ј Фор. а вр., 20 меци жита, 10 меци кукуруза у зрну, 2 Фата сламе, 2 Фата дрва, 1'/ 2 ланац ораће земље, на коју има учитељ и< резу плаћати. Од великог погребабО новч а од малог 20 новч. где позван буде Слободан пристојан стан с баштом, која је изврсном лозом засађена. Учитељу у дужност спада, школском уредбом прописане предмете у школи предавати и у цркви нојати. Комиегенти нека се обрате са својим добро снабдевеним молбеницама на доле потписане Вел. Маргита 25. августа 1891. Т о з а М о р о м и л о в, ВасаСтои!, перовођа и старатељ. предоедник.

СТВЧАЈ. Отвара се стечај на уиражњено учитељско место у Црној Бари (Б^екеШо, р. Тогбк Кашгаа). Плата је учитељу 300 ф ., слободан стан с баштом и зимски огрев колико треба. Учитељ мора држати и повторну школу а у цркви десну певницу. — Рок стечају је 29. сентембар. Молбенице неосаособљених учитеља се ни на који начин не %е у обзир узети Из ванредне скупштинске седнице држане у Црној Бари 15. (27.) августа 1891. Јерет Јован Гаррилови^, председнпк.