Srpski sion

С тр . 658.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 41.

Неелужбени део.

ТРОПДРИ ЗАПОБЕДНИХ На свешу Пешку. устињско си и тихано жиће Заволела, стопама си Христа Свог жениха — следовала, ношла Да Његовим венчаш се учењем И благо Му примила си иго, Узевши га у младости на се, А знамењем часнога си крста Умноме се душманину мушки Одуирла, оружала свагда; Исиоснички: молитвом. делањем И капљама проливених суза Страстима си угасила славна, Преподобна Параскево, жаре ! Сад пред Христом у небеснм' двори' С мудрим, врлим девама стојећи : Моли Му се за нас грешне људе, Који частан спомен Ти иггујемо И достојно, усрдно славимо ! На св. Дишишрија. Велику је одбрану у Тебн Васиона, мучениче, нашла; Незнабошце побеђујеш, као И Лијеву што си оно славно Савладао, уништио гордост, На борбу си учинио храбрнм И слободним Нестора младића, Тако, свети Димитрије, моли За нас Христа Господа и Бога, Да нам вељу Он милост подари! На Арханђелов-дан. Главне вође небеског војништва ! Ми — ка' удиљ недостојни људи Молимо Вас, да приносом топлих Молитава ограде нам дате, Да нас увек браните окриљем Неизмерне и свагдашње славе, Чувајући тим свакога, који Приљежно Вам припада и кличе: Од сваке нас избавите беде Као први од небеских сила!

СВШТЕЉСКИХ ПРАЗНИКА.*) На св. Николу. Ка' правило вере и образац У кротости, уздржању: иравог Учитеља јавио је Тебе И тим своме показао стаду Онај, Оче, који над свпм тварма Највећа је истина и правда! Тога ради смерношћу висбка И велика достојанства доби, А скромношћу богатство с пебеса, Свештеничка старешино! . . . Ти се Моли за нас — за грешнике — Христу, Да се снасу човечанске душе ! На св. Сшевана. Добрим си се делом и устаиком Истакнуо, подизао, нрви Мучениче, аностоле Христов! Неваљалство варварских Јудеја Мучитеља обличио јеси, А кад су Те побиле камењем Безакотже и безбожне руке, Примио си из деснице оне, Шго је горе на висини, венац. Богу сн се молио, кличући: Опростп им, Господе и Боже, Немој ово у грех им узети ! На св Василија. По свој земљи на далеко Твоја Проповед се распрострла широм, А речи су примљене Ти свугде, Јер сп мудро научио људе, Како треба да Господа љубе Јестаство си разјаснио свему, Свакој тварци на овоме свету, Поред тог си обичаје сасма Улепшао, украсио редом, *', побожни, преподобнн Оче ! Моли. царско освећење, као Што Ти име казује и значи, За нас грешне Спаситеља Бога, Да избави човечанске душе !

*) У 39. броју овога лпста, на првој страни, у тропару „На малу Госиојичу," у првоа реду, треба у место речи Мајко да стоји Богомајко, што се овим исправља. Уредн.