Srpski sion

„СПРСКИ СИОН."

Б Р . 42.

140

ОГЛАСИ.

СТЕЧАЈ

1—3

Усљед оставке овомесног срп. учитеља, о вим се отвара стечај на четвороразредној сри. вероисп. школи са нлатом од 400 ®ор. и 1 ланац [а 1600Ц] и 1470Д, на коју земљу учитељ норезу плаћа. У име перовођства има 10 Фор. Слободан стан од 2 собе, кујну и шталу, и зимњи огрев за школу и учитеља колико треба. Изабрани учитељ дужан је у свим нрописа ним предметима децу обучавати, поФторну школу бесплатно држати, у цркви десну певницу држати и децу у црквеном појању обучавати. Од укопа, где позван буде, добија 50 нов. Првенство имају они, који докажу сведоџбом, да су испит из мађарског језика положили. Пошто је овде основана књижница, изабрани учитељ дужан Је бити бесплатно и књижничар. Рок стечају је до 3. (20) Новембра .891 год. Молиоци своје молбенице нека шаљу на шк. Одбор. У Нов. Св. Ивану 8. (20) Окт. 1891 год. (р. р. бгбге ^ћ.) А. Чипли!, Стеван ВеселиновиБ, перовођа. председник.

С Т Е Ч А Ј

141

1 — 3

Расписује се стечај на учгтељско место у сриској школи у Жумберку. Плата је учитељска 340 Фор. и два комада земље, и леп стан са баштом Повац се месечно издаЈе. Учитељ има све школске дужности обављати, недељну школу држати и у цркви појати. Молиоци са својим сведоџбама ваља да се обрате председнику срн. црквен>школске општине жумберачке. Рок овоме стечају траје четири недеље дана. Срп. црквено-гпколска општина у Жумберку (Зотђегек. Вагапуа те§уе) 14. (26.) окт . 1891. Богољуб Ристи^, председник.

Бр. 7 1'^ ех 1891.

Е. 359 К. 281 138 3—3 Е 4 и к т. У бракоразводној парници Јудите Ратковић, становнице новосадске нротив супруга јој Стевана Ратковића, ненознатог места пребивања овим се исти Стеван позива, да у року од 60 дана или лично потписаној консисгорији предстане, или место свога пребивања обзнани пошто ће се у нротивном случаЈу против њега подигнута парница — и без његова учешћа сходно постпјећим законима довршити. Из консисторијске седнице, држане у Нов. Саду 9. (21.) септембра 1891. Консисторија епархнје бачке.

К броју 14.

ех 1891.

СТЕЧАЈ.

139

•2—3 У српској прав. цркв. општини у Молу (Бачка жупанија) унражњено ј 'е место црквеног певца са годишњом нлатом од 300 ®ор. авр , коју ће изабрати у месечним оброцвма из благајне политичке општине примати. Даље од сваког мањег спровода где позван буде, од дотичног имаће 20 нов., а ако самртника у цркву носе, имаће 40 нов. и од сваког парастоса по 40 нов У дужност цркв. певца спада: како при недељним и г.разничним, тако исто свакидашњем богослужењу појање и читање, по потреби ма на којој страни невнице обављати, најектенија одговарати; самртника, где позван буде, уз свештеника опевати и на децу иазити. Осим тога по потреби имаће номагати дотичном учитељу у обучавању ученика у појању, облачењу и читању апостола, а на то у цркви но нотреби и пазити. Овај избор није сталан ; цркв. одбор задржава себи право у свако доба да може цркв. певца из службе отпусгити, али свакако ће његово службовање зависиги од тачног вршења дужности и моралног владања Рок нријаве трајаће месеп дана од првог уврштења овсг стечаја Онај који жели ово место добити, дужан је поред нисмене молбеннце и сведоџбе његовог владања лично се пријавити и у цркви појати, јер без тога његова молба неће се уважити. Из седнице цркв. школ. уиравног одбора, државне 6. окт. 1891. у Молу. Арк. Вукови!, Иван Теши1, учитељ и перовођа. председник управног одбора.

„Српски Сион" излаз!. сваке иеделе н", великом табаку. (=) Претплата и оглаеи шаљу се издавачкој књижарпици Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на • и штамиарији А. ПајевиЛа у дунавској улици, а рукоинси годину 4 Фор., на по године 2 Фор,. а на четврт године р. уреднику Сави ПешровиНу у Нови Сад. 1 Фор За сшранр земље на гојшну Г> љпр. Из Србије црима <=> За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда претплату књижара В. Валожића у Београду. Џ1 ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Иоједини бројеви стају 10 новчића. (?) Рукописи се не враћају.

ИЗДАВАЧКА КЊИЖАРИИЦА И ЦЈТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЂА У НОВОМЕ САДУ.